BORBA PROTIV BELE KUGE: DOGODINE VIŠE SREDSTAVA IZ REPUBLIČKOG BUDžETA

Za prvo dete 300.000 dinara

Republika Srbija je do sada za prvo dete izdvajala 100.000 dinara. Međutim, nadležni najavljuju da će se taj iznos u 2020. godini povećati na 300.000 dinara. To je samo jedna od mera koju država preduzima kako bi se izborila sa belom kugom koja, nažalost, decenijama hara našom zemljom.
U Srbiji svake godine nestane opština veličine Bečeja što su alarmantni podaci. Nažalost, ovaj trend nije mimoišao ni grad Zrenjanin. Prema poslednjem zvaničnom popisu iz 2011. godine, grad na Begeju imao je 123.362 stanovnika, dok je prema procenama Republičkog zavoda za statistiku, Zrenjanin (sa migracijama) u 2017. imao 117.735 stanovnika, od čega je 57.256 muškaraca i 60.479 žena.
O tome šta Zrenjanin preduzima kako bi se ovaj negativan trend umanjio i kako bi natalitet porastao, razgovarali smo sa Jelenom Dragić, načelnicom društvenih delatnosti. Ona je istakla da mere koje se preduzimaju u gradu daju rezultate. U proseku se u našem gradu godišnje rodi između 1.100 i 1.200 dece. Toliko se očekuje i u godini na izmaku. Do početka novembra rođeno je 978 dece.
– Grad Zrenjanin daje finansijsku podršku porodiljama za prvo, drugo, treće, četvrto i za svako naredno rođeno dete. Po tome se razlikujemo da ostalih jedinica lokalnih samouprava. Za prvorođeno dete Grad daje 50.000 dinara, a za svako naredno dete izdvaja se 35.000 dinara. Pored toga, uz rešenje o finansijskoj podršci, svaka porodica dobija i bon vaučer u iznosu od 6.000 dinara za nabavku potrebne opreme za bebu koji roditelji uzimaju u centralnoj apoteci – podsetila je Jelena Dragić.
Takođe, kao pomoć roditeljima već tradicionalno se daruju auto-sedišta za prvih 60 rođenih beba u tekućoj godini.
– Finansijska podrška koju roditelji dobijaju kad se dete rodi jako je bitna, ali roditeljstvo ne predstavlja samo rođenje deta, već i njegovo podizanje – navodi Dragićeva. Prema njenim rečima, Grad ne vodi računa samo o deci i roditeljima na samom početku već i kasnije kada ta deca kreću da se obrazuju. Njima i njihovim roditeljima pomaže od vrtića pa do završetka postdiplomskih studija na fakultetima putem subvencija, stipendija i drugih olakšica.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2017. u Zrenjaninu je rođeno 1.005 živorođene dece što čini tek 8,5 odsto stope nataliteta. Ovako niska stopa nataliteta (ispod 12 odsto) smatra se nepovoljnom, te se naš grad svrstava u oblast niskog nataliteta.
Baš iz tog razloga Zrenjanin je Pravilnikom o finansijskoj podršci parovima za postupak biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) omogućio podršku i za rođenje trećeg deteta, odnosno trećeg, četvrtog i petog deteta ukoliko je prethodna trudnoća (bez obzira da li je bila iz prirodnog ili BMPO postupka) bila višestruka. To Grad Zrenjanin čini jedinstvenim i daje nadu da će se broj porodica u kojima se rađa više od dvoje dece povećati.

Ž. Mišić