BRANKICA BOŠNJAK, NASTAVNICA BALETA: VIRTUELNI SUSRETI SA UČENICIMA

Na „vrhovima prstiju” u kućnom ambijentu

Naša sugrađanka Brankica Bošnjak završila je čuvenu beogradsku Nižu baletsku školu „Lujo Davičo”, koja je svojevremeno imala Odeljenje u Zrenjaninu, a potom i srednju u Beogradu. Opredelila se za pedagoški poziv. Već nekoliko godina radi u Odeljenju pančevačke Balatske škole „Dimitrije Parlić” u Zrenjaninu, u prostorijama Kulturnog centra. Balerine koje ona podučava viđali smo gotovo na svakoj manifestaciji u Zrenjaninu.

Kako je u vremenu korona virusa biti na „vrhovima prstiju”?
– Svakodnevno smo održavali, a održavamo i dalje, nakon kraćeg odmora, onlajn časove i smatram da je to jako dobro za decu, jer im je pažnja zaokupljena u ovako teškoj situaciji. Moje učenice vole balet i posvećene su vežbanju. Meni, kao pedagogu, jako je bitno da razvijam kod njih ljubav prema ovoj umetnosti. Posebno nam sada teško pada što ne možemo da vežbamo koreografije koje smo pripremali za završni koncert i zato smo se nadali da će ova epidemija što pre proći, ali, eto, ona se nastavlja…

Kako je biti virtuelno u baletskoj sali i na baletskom koncertu?
– Nakon najgoreg perioda prošle godine i vanrednog stanja, željno sam iščekivala da se vratim u baletsku salu i vežbam sa svojim učenicama, ali ta želja mi se nije ispunila. Trudim se da onlajn nastavu učinim što zanimljivijom. Tako je Ruski državni akademski „Boljšoj teatar” prvi put u istoriji od svog postojanja na svom Jutjub kanalu predstavio snimke svojih ranijih baletskih predstava. Na taj način odgledali smo balete „Labudovo jezero”, „Krcko Oraščić”, „Uspavana lepotica”. Veoma je značajno, takođe, što su neke primabalerine držale onlajn vežbe. Tako smo imali priliku da vežbamo sa vrhunskim baletskim umetnicima.

Da li je i komunikacija u ovom periodu intenzivnija?
– Trudim se da održim i kontakt sa prijateljima koji su u inostranstvu. Na taj način upoređujemo činjenice i samim tim dolazimo do nekih informacija, jer naravno u ovakvim situacijama uvek smo željni novih saznanja.

U kojoj meri ste uspeli da organizujete i svakodnevne obaveze u porodici?
– Moja porodica i ja se strogo pridržavamo preporuka Vlade. U doba vanrednog stanja, na primer, moja deca nisu izlazila na ulicu, a ja sam izlazila samo kada sam išla u nabavku hrane i lekova i kada sam posećivala roditelje koji imaju iznad 65 godina.

Šta vas drži u ravnoteži i šta vas smiruje?
– Najteže je i za decu i za roditelje, kako u vreme najtežih mera, tako i dalje, suočavanje sa strahom i traženje načina kako da ga prevaziđemo. Moj mir su vera, knjiga i muzika. Dobra strana ove situacije je što konačno provodim puno vremena sa svojom decom i shvatila sam da nema ništa važnije od toga. Trudiću se da se u budućnosti rasteretim svih obaveza koje mi nisu prioritetne, kako bismo nastavili ono što sada gradimo.

  • DOSTUPNO
    – Časovi baleta su besplatni, kao i celokupno školovanje koje traje 4 godine. Nastava se odvija u Kulturnom centru. Sa decom rade licencirani i školovani pedagozi sa višegodišnjem iskustvom u prosveti. U školi postoje predmeti kao sto su: klasičan balet, primenjena gimnastika, solfeđo, repertoar, moderan balet, istorijsko baletske igre… Željno iščekujem nove dečake i devojčice u narednoj školskoj godini, jer je ovo jedinstvena prilika da ostvare svoj san. Za više informacija roditelji se mogu obratiti na broj telefona 061 646 42 11 – rekla je Brankica Bošnjak.

 

  • LEPOTE SRBIJE
    – Iskoristili smo priliku i tokom ovog perioda kada nismo mogli da idemo van zemlje, posetili smo „Gučevske vajate”, na planini Gučevo i oduševili se prirodnim lepotama. Tamo smo potpuno povratili harmoniju i zato svim našim sugrađanima toplo preporučujem ovaj kraj Srbije. Osim ove divne planine, mogu posetiti i Etno-selo „Sunčana reka”, predivni Tršić i Banju Koviljaču. Takođe, preporučujem i posetu našem divnom manastiru Tumane i Golubačkoj tvrđavi, kao i Srebrnom jezeru – navela je naša sagovornica.

Branka Jajić