BRANKO TOMIĆ JEDAN JE OD NAJBOLJIH IGRAČA ŠAMPIONA DRŽAVE

Odlazak u Vojvodinu bio je odličan izbor

Rukomet je počeo da trenira kada je imao samo šest godina, a sada je jedan od najboljih igrača novosadske Vojvodine koja je ove godine osvojila Kup i prvenstvo. Zrenjaninac Branko Tomić rođen je 1999. godine, ponikao je u školi rukometa koju je pokrenuo njegov otac Zoran, poznati rukometaš slavne Proleterove generacije iz devedesetih godina prošlog veka koja je igrala finale Kupa šampiona protiv Barselone.
Jedno vreme Branko je igrao za zrenjaninski Proleter, a već više od tri godine nastupa za Vojvodinu iz Novog Sada koja je u poslednjoj deceniji dominantna u našem prvenstvu, a sve bolje igra u regionalnoj ligi, kao i na evropskim takmičenjima.
– Kao dečak bavio sam se i drugim sportovima, ali sam zavoleo rukomet kojim se bavim i danas. Iako je bio poznati rukometaš, moj tata nikada nije vršio pritisak na mene da treniram baš taj sport, već je podržavao sve moje želje – ističe Branko.


Vojvodina je ove sezone deveti put zaredom postala šampion države, a Branko je stekao neprocenjivo iskustvo igranjem u SEHA ligi gde je imao priliku da odmeri snage sa rukometašima Vardara, Tatrana, Zagreba. Naš sugrađanin je trenutno na 10. mestu liste strelaca SEHA lige sa 23 postignuta gola.
– Odlazak u Vojvodinu bio je odličan izbor. Veoma sam zadovoljan saradnjom sa upravom, igračima, trenerima, mi smo jedna velika porodica. Naporno treniramo, ali su rezultati vidljivi, osvajili smo sve što smo mogli u Srbiji – ističe rukometaš.
Branko je bio član svih mlađih reprezentativnih selekcija Srbije, a kao najveći uspeh izdvaja učešće na Svetskom prvenstvu u Španiji. Nada se da će njegove igre primetiti i selektor seniorske reprezentacije naše države.
– Dajem sve od sebe na treninzima i utakmicama. Mnogo energije i vremena ulažem u rukomet, i nadam se da će to neko videti i znati da ceni i da ću se izboriti za mesto u nacionalnom timu – iskren je Tomić.
Osim što je zapažen na rukometnom terenu, mladi sportista je i uspešan student Fakulteta tehničkih nauka (smer računarstvo i automatika) u Novom Sadu. Kako kaže, nije lako uskladiti sve obaveze, ali uz trud i rad, kao i veliku podršku porodice, sve postiže.

  • ŠPANSKA LIGA PO MERI
    Branko Tomić je visok 190 cm i igra na poziciji srednjeg beka. Njegovi planovi su trenutno vezani za novosadsku Vojvodinu, ali ne krije da bi voleo da jednog dana karijeru nastavi u inostranstvu.
    – Ne želim sada da odem negde na silu samo da bi se reklo da sam otišao u inostranstvo. U Vojvodini imam punu podršku i napredujem iz dana u dan. Ova sezona bila je najbolja do sada, stekao sam punu afirmaciju. A kasnije, voleo bih da zaigram u španskoj ligi, mislim da ona odgovara mom stilu i da bih se tamo odlično snašao – naglasio je Branko Tomić.

Damir Petrović

Foto: Arkus liga