CORUL MIXT AL ASOCIAȚIEI PENTRU ARTĂ ȘI CULTURĂ DIN TORAC, LA ROMÂNIA

Tradiția colindatului se păstreză în fiecare an
Dintre obiceiurile românești, cel care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul. Corul mixt al Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ”, condus de Todor Doru Ursu a pregătit un mănunchi de colinde româneşti cu care au colindat în Banatul Sârbesc și în Banatul Românesc. Împreună cu colindătorii din județul Timiș, au participat la  Alaiul colindătorilor desfășurat la Timișoara, care de 25 de ani, păstrează tradiţia colindatului. Ca în fiecare an, „Alaiul Colindătorilor” a fost organizat de  Mitropolia Banatului, Consiliul judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă. Vineri, 18 decembrie, sute de colindători au cutreierat oraşul, colindând şi răspândind vestea Naşterii lui Iisus. Alaiul Colindătorilor a pornit de la Centrul de Cultură şi Arte al Judeţului Timiş şi s-a oprit la Palatul Administrativ, unde au colindat.
Corul mixt din Torac s-a prezentat cu frumoasele colinde: „O, ce veste”, „Sus la poarta raiului”, „Vine Crăciunul pe seară” şi „Bună dimineaţa la Moş Ajun”. În ritm de fanfară, zvon de clopoţei şi bătăile dubelor, colindătorii din judeţul Timiş şi din Torac au străbătut centrul oraşului şi au mers către Mitropolia Banatului, unde au fost primiţi, ca de fiecare dată, de Mitropolitul Banatului şi de preoţi. Alaiul colindătorilor a fost la cea de-a 25-a editie, anul acesta. Formația corală torăceană pe data de duminică 20 decembrie sa prezentat și pe scena Căminului cultural din Săcălaz.
Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici – Bocăluţ” a organizat și anul acesta manifestarea „Vin colindătorii”. În seara de Ajun, s-au întâlnit cetele de colindători, grupuri de copii adulți şi corurile din Torac, care, alături de orchestra „Lyra”, au cântat minunatele colinde româneşti.  Corul mixt din Torac sa prezentat atât la Festivitățiile de iarnă ale Fundației și la- Praznicul Obiceiurilor de iarnă precum și la seara de colinde la Zrenianin organizată de Societatea Românilor Bega din Zrenianin.
M.V.