Čvargla

Piše: Ljiljana Bailović

Čitam „Recepte čitalaca”, za neki „francuski krompir”: – Slaninu iseckajte i propržite na malo maslinovog ulja… Zanimljiva kombinacija: slaninica za zadovoljstvo, a maslinovo ulje, valjda, za zdravlje! Doduše, uprženo, što nije najzdravije, ali… Uostalom, sigurno znate onu čuvenu Lalinu rečenicu, iz vica: – Soso, doktor je reko da mi od sada slaninu pečeš na ulju, da mi spadne holesterol!
A mi smo zemlja u kojoj, dok se okreneš, svaki vic postaje sušta realnost, i to ne samo u politici!
Slanina, kobasice i crveno meso nisu se, cele prošle nedelje, skidali sa naslovnih strana svih novinskih izdanja. Nekako je preporuka Svetske zdravstvene organizacije (ZSO), koja baca tešku medicinsku kletvu na sve ove proizvode, nezgodno pala baš u vreme svinjokolja. Mada mi se čini da žitelji Srbije, sudeći po anketama, baš i nisu pokolebani u svojim mesožderskim navikama. A i kakvi su to mesožderi kad, prema statistici, jedu pet puta manje mesa od proseka EU. Nego bi pre trebalo pooštriti propise i standarde od čega smeju da se prave mesne prerađevine, pošto naša kupovna moć jedva dobacuje do paštete i parizera.
S druge strane, ne bi bilo prvi put da omanu velike preporuke. Iz detinjstva pamtim s kakvom je teškom mukom, i otporom, moja porodica prelomila da, sa kuvanja na masti, pređe na ulje, jer je baka imala visok pritisak. Zbog zdravlja, a protiv holesterola, tada smo iz svakodnevne upotrebe izbacili maslac i prešli na margarin. Ali smo (mnogo) posle čuli da je, u stvari, margarin „zdravstvena diverzija”, i da je (više puta) uprženo ulje kancerogeno, a mast nije…
Ipak, za kraj sam ostavila priču o našem komšiji Miki. Ima ozbiljnih problema sa zdavljem, „srce ga guši”, ima 30 i kusur kg preko norme, a ne prestaje da „tuče” čvarke, bele kobasice i „čvargle”, i za doručak i za večeru.
Njegova žena se žali da ga je lekar odavno upozorio da je on svoje jadno srce tako opteretio da mora „duplo da pumpa”. Ali je Mikina interpretacija malo drugačija: doca mi je, kaže, rekao da mi je srce tako jako da radi za dva čoveka!