DAN BORBE PROTIV MELANOMA: Besplatni pregledi mladeža

Građani će 16. maja moći da obave besplatan pregled sumnjivih mladeža bez uputa u Specijalističkoj poliklinici Opšte bolnice Zrenjanin na šalteru 11 na ko\nom odeljenju. Povod je Evropski dan borbe protiv melanoma.
Zakazivanje pregleda se vrši besplatnim pozivom na telefon 0800 222 888 (samo za pozive iz fiksne mreže) od 09. do 11. maja od 8 do 20 časova. Za pregled je potrebna samo overena zdravstvena knjižica.
Građani koji ne stignu da se prijave ne treba da brinu jer se ovakvi pregledi vrše svakodnevno uz uput.
Euromelanoma je panevropska kampanja prevencije raka kože čiji je cilj da svima pruži informacije o prevenciji, ranoj dijagnostici i lečenju te vrste raka. Započeta u Belgiji 1999. godine, kampanja se proširila na 29 zemalja. Srbija je od 2008. godine uključena u panevropsku, humanitarnu skrining kampanju protiv raka kože, a Opšta bolnica Zrenjanin je učesnica od samog početka.

-Medijska kampanja Euromelanoma 2016 usmerena je ove godine na edukaciju građana o bezbednom boravku na suncu. Moto kampanje je “Sunce sija svuda, ne samo na plaži” kako bi se skrenula pažnja da se od štetnog UV zračenja treba štititi i tokom boravka u gradu, na sportskim aktivnostima, tokom bavljenja poljoprivredom i baštovanstvom. Sunce je svuda oko nas, a odeća, šešir, naočare za sunce, nanošenje krema na otkrivene delove tela i izbegavanje boravka na direktnom suncu kada je njegovo zračenje najintenzivnije smanjiće rizik od oštećenja kože i očiju – objasnila je Maja Sladojević, PR zrenjaninske bolnice.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe, Evropskom akademijom za dermatologiju i venereologiju (EADV), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.