„DANI MAĐARSKE” I 12. MEMORIJAL „ĐULA FARKAŠ FARKI”: Saradnja i razumevanje dva susedna naroda

– Imamo razloga da budemo ponosni na činjenicu da je naša zemlja u evropskim i svetskim razmerama priznata kao država koja insistira na ravnopravnosti svih naconalnih manjina, a njih je u Srbiji 23. Manifestacija koja se održava na glavnom gradskom trgu nosi sva obeležja toga. Imam izuzetnu priliku da najavim formiranje muzeja nacionalnih manjina koje žive u našoj zemlji, gde će biti prikazano sve što su one čime su one doprinele napretku i ugledu Srbije.
Ovim rečima je Zoran Pašalić, zaštitnik građana, otvorio večeras, na Dan slave Grada, Velike gospojine, manifestaciju „Dani Mađarske” koja se po treći put održava u Zrenjaninu, istovremeno sa 34. „Danima piva” i 12. Memorijalom „Đula Farkaš Farki”.
O saradnji Grada Zrenjanina sa našim severnim susedima govorio je gradonačelnik Čedomir Janjić.
– Dobro je poznato da Zrenjanin i ovaj deo naše zemlje tradicionalno sarađuje sa više gradova u Mađarskoj; Bekeščabom a od nedavno i Morahalomom, gde je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo” u kom će sledeće godine naš Grad biti domaćin. Dobrodošli u Grad čija je danas slava i u kom se održava manifestacija treća po posećenosti, odmah iza novosadskog „Egzita” i festivala trube u Guči – naglasio je Janjić.
Aleksandar Farkaš, organizator „Dana Mađarske” i 12. memorijala „Đula Farakaš Farki”
obratio se gostima i domaćinima, prenevši iskrene pozdrave počasnog konzula Nemanje Milutinovića i njegovu poruku da će ovakvih manifestacija biti još i da će se poraditi na podizanju njihovog kvaliteta.
U ime Vlade Vojvodine okupljenim građanima se obratio Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine. Čestitajući Zrenjanincima gradsku slavu izrazio je uverenje da će jačati ekonomska, kulturna i turistička saradnja dve zemlje.
Na Trgu slobode organizovano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe sa četrdesetak učesnika. Ribu je doniralo Ribarsko gazdinstvo „Ečka” a začine „Vitamin Horgoš”. Građanima je posluženo 2.000 besplatnih porcija čorbe. Posetioci su imali prilike da uživaju u slanim i slatkim specijalitetima srpske i mađarske kuhinje, dobrom vinu i rakiji i folklornom programu.


M. Stoin

Foto: Jovan Drndak Njegović