DELEGACIJE SRBIJE I KINE U ZRENJANINU: Počela izgradnja fabrike guma

Svečanim polaganjem kamena temeljca, danas je proglašen početak izgradnje fabrike auto-guma u Slobodnoj zoni  Zrenjanin. U tome su učestvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, predsednik kompanije „Šandong Linglong tajer internešenel“ Vang Feng, predsednik Federacije hemijske industrije Kine, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i ministri Siniša Mali i Goran Knežević, kao i potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević.

Predsednik Vučić je izrazio veliku zahvalnost predsedniku NR Kine Si Đinpingu na, kako je rekao, razumevanju i odluci da savremenu automatizovanu i ekološki savršenu fabriku podigne u našoj zemlji. Predsednik je ocenio da će ova investicija Banat ponovo učiniti jednim od industrijskih lidera Srbije, tim pre što su odmakli i razgovori o otvaranju još dve investicije u blizini fabrike autoguma. Vrednost ovih investicija bila bi oko 400 miliona dolara.

Vučić je govor završio rečima: živelo prijateljstvo dva naroda i dve zemlje – živela Srbija.

Fabrika „Šandong Linglong internešenel Jurop d.o.o Zrenjanin“ proizvodiće godišnje, kada bude u punom pogonu, 13.620.000 komada guma za automobile, kamione i teška transportna i radna vozila. Izgradnja počinje danas  i trajala bi šest godina, u više faza.

Po polaganju kamena temeljca, predsednik Vučič se obratio građanima Lazareva, nakon čega će posetiti Sečanj, Banatsko Karađorđevo, Novi Bečej i Novo Miloševo. Za 17 časova zakazano je obraćanje građanima u centru Zrenjanina.

Predsednik je izrazio nadu da će kineski partneri pomoći da u Srbiju investira i Volksvagen, budući da je kineska kompanija isporučilac autoguma za Volksvagen.

M. Stoin

Foto: Stefan Babuškov