DIREKTOR ZRENJANINSKOG POZORIŠTA IVAN FRANCUSKI

Sretenjski orden obavezuje sve nas u teatru

Pozorište je opstalo 180 godina uprkos burnim vremenima i ratovima i uvek je neko brinuo o njemu, jer je znao koliko ono znači narodu,
posebno u teškim vremenima.

Sve je veće prisustvo mlađe publike, što je, u stvari, i najozbiljniji i najteži zadatak svakog pozorišta

Narodno pizorište „Toša Jovanović” nosilac je Sretenjskog ordena drugog reda (na lenti), kojim ga je odlikovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Na Sretenje, Dan državnosti Srbije, 15. februara, predsednik Aleksandar Vučić je uručio ovo visoko priznanje direktoru zrenjaninskog Pozorišta Ivanu Francuskom.

Kakav je osećaj pratio ceremoniju dodele na svečanosti u predsedništvu Srbije?
– Biti na dodeli najviših priznanja države Srbije, i to kao laureat, za mene je bio jedan od najuzbudljivijih i najlepših događaja u mojoj, da ne budem neskroman, bogatoj karijeri! Doživeti u abijentu Starog dvora postrojenu Gardu, predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, brojne goste-diplomate, ministre, a potom intoniranje himne „Bože pravde”, jeste neverovatan doživljaj i posebna čast. Na kraju, Vojni orkestar svira, a Hor RTS-a peva „Ovo je Srbija”, pesmu koja izaziva najdublje emocije i ovaj događaj čini posebno emotivnim!

Sigurna sam da ponos dele i naši sugrađani, kao što nisu ravnodušni ni na činjenice da je Pozorište u našem gradu osnovano još 1839. godine.
– Pozorište je opstalo 180 godina uprkos burnim vremenima i ratovima i uvek je neko brinuo o njemu, jer je znao koliko ono znači narodu, posebno u teškim vremenima. Pozorište je bilo kulturni hram. I danas je Pozorište hram kulture u pravom smislu reči.

Ovo su nagrade i zahvalnost, ali i obaveze koje će te nositi i u budućnost – istakao je na uručenju predsednik Vučić. Koliko je teško ovakvo breme?
– Priznanje je veliko, ali još je veća obaveza. Prošle godine smo rekonstruisali i renovirali Pozorište. Organizovali smo dva festivala: Republički lutkarski i Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine – dramski i lutkarski. Za oba festivala smo dobili najviše ocene za organizaciju, prateće programe, promociju pozorišne umetnosti i kulture uopšte. Osvojili smo 11 nagrada na domaćim i stranim festivalima (i lutkari i dramci). Napravili smo prvi mjuzikl u istoriji zrenjaninskog Pozorišta i to po čuvenoj legendi o njegovom nastanku. Mjuzikl obara sve rekorde po broju posetilaca, a očekuju nas i gostovanja. I druge predstave koje smo uradili u prošloj godini na obe scene (Dramska i Lutkarska) beleže izuzetne kritike i veliku posećenost publike. Sve ovo nas, u stvari, i obavezuje da opravdamo velika očekivanja. Naravno, ne bojimo se zadatka, samo smo ozbiljni i vrlo motivisani.

Grad koji ima pozorište, ima i odnegovanu publiku…
– Zrenjaninsko Pozorište ima svoju vernu publiku. Ipak, ono što se dešava poslednjih godinu dana i više, govori nam da smo na dobrom putu da premostimo jaz izmedju dečjeg i adolescentskog perioda. Sve je veće prisustvo mlađe publike, što je, u stvari, i najozbiljniji i najteži zadatak svakog pozorišta.

Bilo je različitih komentara kada ste došli na čelo Pozorišta u Zrenjaninu. Očigledno, uspevate da se izborite sa osporavanjima i zlonamernim opaskama.
– Kako je to već uobičajeno kod nas u Srbiji, a ništa manje ni u Zrenjaninu, svako novo postavljenje na neku čelnu funkciju odmah izaziva reakcije političkih protivnika. Odavno me ne tangiraju intrige, tračevi i zlonamerne opaske, razni pokušaji omalovažavanja moga rada, rezultati uvek pokažu sve. „Uspeh se teško prašta, često omalovažava i ponekad ignoriše. Mnogi bi trebalo da shvate da se nezadovoljstvo ne leči omalovažavanjem tuđih postignuća, već upornim radom na sebi”, rekao je svojevremeno Duško Radović.

Šta je aktuelno i kakvi su planovi?
– Radimo na novim predstavama. Nedavno smo imali premijeru predstave „Zlostavljanje” Ive Andrića u režiji mladog i talentovanog Momčila Miljkovića. Predstava je već pobrala sjajne kritike. Još jedan mladi reditelj Nikola Končarević trenutno priprema Mihizovog „Kapetana Sajlera”. Na Lutkarskoj sceni aktuelna je premijera predstave „Divljožder” u režiji našeg Jovana Carana Denisa. U aprilu ćemo ponovo biti domaćini Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Verujem da ćemo i ovoga puta pokazati da smo grad pozorišta, grad kulture i da ćemo odlično organizovati i ovaj Festival.
Branka Jajić