DO POČETKA DECEMBRA MOGUĆI UVIDI U PLANOVE REGULACIJE BAGLjAŠ I MALA AMERIKA

Značajne izmene u naseljima

Dva urbanistička planska dokumenta: planovi generalne regulacije (PGR) Bagljaš i Mala Amerika dati su na javni uvid. Javni uvid u Nacrt izmena i dopuna Plana generalne regulacije Bagljaš moguć je do 3. decembra u holu zgrade Skupštine grada Zrenjanina i u prostoriji 112 od 9 do 14 časova, kao i u digitalnom obliku na zvaničnoj internet adresi Grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs (oglasi i konkursi). PGR Mala Amerika dostupan je na isti način – od 9. novembra do 9. decembra.
VIŠE ZAŠTITNOG ZELENILA
Javna sednica gradske Komisije za planove na kojoj će biti razmatrane primedbe na PGR Bagljaš zakazana je za 5. decembar.
Izmene Plana odnose se na definisanje novih javnih površina: jedna je na kraju Žabaljske prema „Aviv parku”, a druga u radnoj zoni urbanističke jedinice III koja obuhvata širi prostor „Aviva”, sa obe strane puta prema Novom Sadu. Planirana je izmena namene površine uzmeđu Novosadske, ulice Milana Stanivukovića, Vojislava Ilića i Jaše Tomića. Takođe je planirana promena namene površina severno od ulice Stevana Aleksića i Veljka Petrovića, iz zone sporta i rekreacije u namenu porodičnog stanovanja.
Najavljena je i izrada Plana detaljne regulacije Mošorinske ulice.Tokom ranog javnog uvida mišljenje su priložile 22 relevantne institucije gradskog, pokrajinskog i državnog nivoa.Nekoliko institucija od kojih je to traženo nije dostavilo traženo mišljenje o ovom planskom dokumentu. To su: Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, „Telenor” doo Beograd, Javno preduzeće za skloništa Beograd, „Čistoća i zelenilo” (Zrenjanin) i Odeljenje za privredu gradske uprave Zrenjanin.
VISINA ZGRADA DO 16 METARA
Unutar ukupne površine od 647 hektara, povećava se udeo javnih objekata sa 5,3 na 5,8 hektara, prostor za sport i rekreaciju – sa 2,83 na 3,03 hektara. Takođe, planiran je porast površina pod zaštitnim zelenilom – sa 10,65 na 12,47 hektara. Površine pod putnim saobraćajnicama, koje bi bile izgrađene uglavnom u novim zonama stanovanja, povećale bi se sa 114,16 na 123,91 hektara.Predviđeno je smanjenje površina namenjenih porodičnom stanovanju – sa 173,95 na 154,45, a povećanje površina za višeporodično stanovanje – sa 25,30 na 27,20 hektara. Objekti višeporodičnog stanovanja mogu biti visoki do 12 metara, odnosno do 16, ukoliko postoji suteren.Smanjuje se površina pod radnom zonom – sa 193,15 na 178,50 hektara.
Planeri su razmotrili moguće aktiviranje „fabrike vode”. Ukazuju da je potrebno rezervisati koridor širine tri metra za polaganje vodovodnih cevi tranzitnog vodovoda koji bi pratio trasu obilaznice, čija se intenzivna gradnja očekuje.
PGR propisuje i uređenje mesta za parkiranje. Za javne ustanove normativ je jedno parking mesto na 70, za trgovinu na malo jedno parking mesto na 100 kvadratnih metara korisnog prostora, odnosno jedno mesto za parkiranje na osam stolica u ugostiteljskom objektu.
STANOVI U KRUGU „PREHRANE”
Izmene Plana generalne regulacije Mala Amerika predviđaju da se u krugu „Prehrane” odobri podizanje zgrada za višeporodično stanovanje, o čemu je naš list već izvestio, tokom ranog uvida u PGR. Saglasnost za izmene dao je veći broj institucija, među kojima i Ministarstvo pravde, Okružni zatvor u Zrenjaninu, Lučka kapetanija Titel.
Shodno uslovima koje propisuje Ministarstvo pravde, potrebno je nadzidati zid Okružnog zatvora za dva metra i uz obezbeđenje maksimalne stabilnosti zida.
Višeporodično stanovanje predviđeno je i za prostor između Jezera 2, Begejske petlje i ulice Brigadira Ristića, koji takođe pripada Planu generalne regulacije Mala Amerika.U ovoj urbanističkoj celini predviđa se izgradnja nove pristupne ulice, od raskršća ulica Žarka Zrenjanina i Brigadira Ristića, pored Jezera 2, a u funkciji opsluživanja novoplaniranog bloka višeporodičnog stanovanja.
Jezikom brojki, povećava se udeo javnih površina (ulice, trgovi, plaža, parkinzi) sa 10,86 na 13,13 hektara i javnog zelenila – sa 10,86 na 13,13 hektara. Smanjuje se udeo mešovitog, a povećava udeo porodičnog stanovanja.

  • PLAN REGULACIJE NAGRAĐEN NA SALONU URBANIZMA
    Plan generalne regulacije Mala Amerika nagrađen je novembra prošle godine trećom nagradom na Salonu urbanizma u Nišu, za urbanističko rešenje u svojoj kategoriji. Plan je izradila grupa od deset stručnjaka Javnog preduzeća za urbanizam u Zrenjaninu, na čelu sa Brankom Bajović, diplomiranim prostornim planerom kao odgovornim urbanistom.

M. Stojin