DOBRICA BRDARIĆ – TRENER PRVE EKIPE VK PROLETER

Cilj nam je da seniorski tim čine Zrenjaninci

U proteklih nekoliko godina prva ekipa Vaterpolo kluba Proleter od najnižeg ranga takmičenja stigla je do najvišeg – Super lige Srbije. Nastupaju i u Regionalnoj ligi i redovan su učesnik Kupa Srbije. Pored dobre atmosfere u Klubu, za ovaj uspeh zaslužni su i igrači koji neguju kolegijalnost, drugarstvo i dobar moral. Njih od sezone 2020/2021. vodi trener Dobrica Brdarić.
Najpre je trenirao plivanje, a potom je krenuo da se bavi vaterpolom 1984. godine. Počeo je u kadetskim i juniorskim selekcijama Proletera, sa kojim je bio višestruki prvak Vojvodine i osvajač Kupa Vojvodine. Potom je bio član prve ekipe. Kao najveće uspehe izdvaja osvajanje šestog mesta u Jugoslaviji, 1985. i 1986. godine, kao i igranje u 1. B ligi SFRJ. Sa Brdarićem kao kapitenom, Proleter je 1996. godine ušao u Saveznu ligu.

Trenutno je šef stručnog štaba Kluba, a kao trener radi već 10 godina. Juniorski tim je pod njegovim vođstvom imao kontinuitet učešća na finalnim turnirima za prvenstvo Srbije. Na kvalitet zrenjaninske vaterpolo škole ukazuje i to što su u svakoj generaciji imali bar jednog kandidata na širem spisku za mlađe selekcije reprezentacije.
Kako je izgledao put Proletera do najviših liga?
– Uspon prve ekipe počeo je 2019. godine kada su Klub podržali Grad i kompanije „Persu”. Krenuli smo sa velikim ambicijama od najnižeg ranga i uspeli da se plasiramo u 1. B ligu Srbije. Doveli smo trenera Nenada Vasilovskog uz kojeg smo učili o organizaciji kluba i trenažnom radu. Administrativnim putem postali smo deo 1. A Savezne lige, a potom smo sa svih 14 pobeda ušli u Super ligu Srbije. Te sezone nas je krasila jako dobra atmosfera i organizacija u kolektivu i na krilima toga došli su rezultati.
Koliko je značajno to što imate priliku da igrate sa timovima iz regiona?
– U periodima kada smo se borili za opstanak u Super ligi, ti turniri su nam mnogo pomogli za uigravanje ekipe. Utakmice su uvek interesantne i izazovne jer ne poznajemo dobro protivnike. Za igrače je to veliko iskustvo. Takmičili su se u Kranju, Rijeci, Splitu, Kotoru. Putovanja mladim igračima puno znače i daju im motivaciju za dalje napredovanje.
Na koji način promovišete vaterpolo?
– Poslednjih godina posvetili smo se „dizanju” kluba te smo u seniorskoj konkurenciji postigli dobre rezultate. Međutim, mislim da smo na omasovljenju mogli više da radimo. Na krilima uspeha reprezentacije i osvajanja medalje u Tokiju imali smo priliku da zainteresujemo decu. Imamo kvalitetnu vaterpolo školu i mislim da možemo da privolimo decu da se odluče za naš sport.
Kakvo je interesovanje za lokalni sport?
– Kada su u Zrenjanin dolazili najbolji svetski igrači i kada smo igrali protiv Partizana i Zvezde, tribine su bile pune. Međutim, vaterpolo nije komercijalni sport i često je za običnog gledaoca nejasan. Pravila se menjaju, pa i nama koji smo u vaterpolu dugo godina treba da se priviknemo na novine. U takvim uslovima je teže animirati ljude. Na zainteresovanost često utiču i rezultati. Kada igramo kvalitetnije, veće je interesovanje sugrađana, Grada, sponzora… Organizovali smo prenose utakmica preko „Jutjuba” i društvenih mreža. To je dalo rezultate, ali uvek može bolje.
Kako se finansirate?
– Proteklih pet godina naš generalni sponzor je „Persu”, imamo veliku pomoć Grada, a podržavaju nas i bivši igrači i nekoliko firmi. Do prošle godine dobijali smo i značajnu pomoć Republike Srbije. Sve to uticalo je na podizanje kvaliteta i nivoa vaterpola u Zrenjaninu.
Prošle godine izostala je direktna pomoć države i sada imamo male finansijske probleme. Uprava Kluba teži da pred svaku sezonu napravi budžet koji je u skladu sa mogućnostima i na osnovu toga planira aktivnosti – dovođenje igrača, takmičenja, rad sa mlađim kategorijama… Domaćinskim poslovanjem i dalje plivamo iznad vode.
Kakvi su vam uslovi za treniranje?
– Imamo lepu saradnju sa upravom bazena i sa Javnom ustanovom Sportski objekti. Na plivalištu i u teretani imamo savršene uslove. Znači nam što ne plaćamo termine, kao što je to praksa na beogradskim bazenima i u nekim drugim gradovima. Na vreme smo obezbedili svu potrebnu opremu i rekvizite, tako da nesmetano možemo da funkcionišemo.
Šta vas očekuje u narednom periodu?
– Sledi borba za opstanak u Super ligi i verujemo da ćemo uspeti. Jedan od naših ciljeva bio je da što više zrenjaninske dece bude u prvoj ekipi. Ove godine su njih sedmorica uključena u njen rad. Verujemo da oni u narednom periodu mogu da budu nosioci igre. Potrebno je puno strpljenja i rada da bi nastao dobar vaterpolista. Treba još da napreduju u igračkom, fizičkom i mentalnom smislu. Imaju dobru osnovu, pokazali su kvalitet, talenat i volju. To je naš uspeh.

J. Šormaz