DONATORSKI FRUŠTUK: Učestvovala tri udruženja iz regiona

Pod motom „Jaka žena-snažno selo” u holu Vlade Vojvodine juče je održan prvi donatorski fruštuk na kojem su žene iz 15 vojvođanskih udruženja predstavile svoje rukotvorine. Tako je, ujedno, obeležen i Međunarodni dan seoskih žena, 15. oktobar. U ime Pokrajinske vlade, učesnice i organizatore pozdravio je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, a prisustvovala je i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Cilj je osnaživanje žena, po programu Pokrajinske vlade, kao i da se sačuvaju od zaborava tradicionalni vojvođanski poslovi i proizvodi, ali i da se mladima prenesu prave vrednosti. Prvi organizovani „Donatorski fruštuk“ jeste jedan od načina da kako sekretarijati Pokrajinske vlade, tako i privrednici i svi oni koji imaju mogućnosti, pomognu u onome što su predstavnice seoskih žena navele kao prioritete.

Među udruženjima seoskih žena bila su, uz našeg regiona, „Vredne ruke”, Srpski Itebej, Klub žena iz Belog Blata i „Vredne ruke”, Botoš.

– Naš Klub žena vredno radi, pa smo to i pokazale posetiocima, ali i donatorima. Štand je bio u znaku pekmeza od šljive, takozvane turgunjače koja je autohtona vrsta. Nama je potrebna donacija ko bi se uredila prostorija u kojoj radimo, ali i za naše aktivnosti, pre svega za kuvanje pekmeza – rekla nam je predsednica Katinka Niković.

Po rečima Anuš Šimon, predsednice Kluba žena u Belom Blatu, potreban im je plastenik za gajenje cveća i proizvodnju jagoda.

– Postojimo, kao klub, 20 godina. Naše aktivnosti su brojne, od humanitarnih do organizovanja manifestacija kao što je „Slatki dan”. Bavimo se i organskom proizvodnjom. Donatorima se dopala naša ideja, tako da očekujemo da ćemo uskoro dobiti novi plastenik – ističe Anuš.

Ksenija Grujić, predsednica Kluba žena „Vredne ruke” iz Botoša napominje da su se Botošanke u celu priču uključile kada su se učlanile u Žensku ruralnu mrežu.

– Imamo razne aktivnosti, edukacije, nastojimo da negujemo tradiciju… Sada nam je prioritet da se renovira prostor u kome se okupljamo jer nemamo osnovne uslove za rad – rekla nam je Ksenija.

М. Bečejac

Fotografije: sajt Vlade Vojvodine i sa fejsbuk stranica klubova žena