„DOSTA JE BILO“: Nasilje većine nad principima parlamentarne demokratije u zrenjaninskoj skupštini

Odbornici Pokreta „Dosta je bilo” u Zrenjaninu napustili su treće zasedanje Skupštine grada Zrenjanina. Kako su objasnili skupštinski predstavnici tog pokreta, tako su postupili zbog „potpunog obesmišljanja rada odbornika i gušenja principa parlamentarne demokratije”.

– Odbornici Pokreta rad u gradskoj skupštini smatraju krajnje ozbiljno i pažljivo se pripremaju za svaku tačku dnevnog reda. Na prošloj sednici, odnosno drugoj po redu, oštro su kritikovali dve dopune dnevnog reda koje su usledile pred sam kraj sednice. Odbornici ne vide ni jedan razlog da se tačke dnevnog reda koje se tiču razrešenja i imenovanja na neku funkciju ne uvrste u redovne tačke dnevnog reda Skupštine za koje se materijal dobija uz poziv na sednicu, najkasnije sedam dana pre zakazivanja – rekao je Aleksandar Korovljev.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada odbornici su kritikovali gradonačelnika jer su imena kandidata za 3. redovnu tačku dnevnog reda („Izbor zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća“) saznali tek na sednici.

– Pred kraj zasedanja zamenik predsednika Skupštine je bez obrazloženja predložio dopunu dnevnog reda od 61 nove tačke, ukupno 140. Ove dopune dnevnog reda su izglasane, a da materijal za njih nije podeljen. Po komandi su za njih glasali odbornici koalicije SNS i SPS – izjavio je Korovljev.

Nakon što su za skupštinskom govornicom odbornicima svih stranaka u zrenjaninskoj skupštini preneli stav da je dopunom od 61 tačke dnevnog reda, bez obrazloženja i bez materijala za učešće u pretresu, dalje učešće na sednici potpuno obesmišljeno, odbornici Pokreta „Dosta je bilo” napustili su sednicu.

S.K.