DR VANJA ŠIJAK O NAGRADI IZ PERINATOLOGIJE, EKSPRETNIM PREGLEDIMA…

Prvi lekar iz Srbije među pobednicima

Ugledni ginekolog iz Zrenjanina, dr Vanja Šijak dobitnik je prestižne nagrade iz oblasti perinatologije za 2019. godinu i jedini je iz Srbije i regiona koji se našao na pobedničkoj listi takmičenja posvećenom rešavanju slučaja fetusa sa anomalijom. Nadmetanje postoji dve decenije koje organizuje „Sonovorld” (Sonoworld.com/The Fetus Home) na kojem je učestvovalo 270 doktora iz celog sveta. Naš sugrađanin se našao među pet pobednika iznošenjem čak 19 rešenja. Tim povodom razgovarali smo sa jednim od najboljih stručnjaka u gradu o nagradi, značaju ekspertnih ultrazvučnih pregleda…
Kako je osmišljeno takmičenje i šta za Vas predstavlja nagrada?
– Takmičenje je koncipirano tako da svake godine od januara do decembra, na dve nedelje bude postavljen neki slučaj ploda sa anomalijom ili sindromom i takmičari pokušavaju da odgonetnu problem, odnosno iznose rešenja. Pravo na učešće imaju lekari iz celog sveta i na kraju godine se pravi presek, sabiraju rezultati i potom objavljuju imena i biografije najboljih pet učesnika. Veoma mi je drago što sam jedini i prvi lekar iz naše države koji je uspeo da se nađe među pobednicima. Bilo je teško, ali nas to primorava da učimo stvari koje verovatno ne bismo naučili na drugi način. Takođe, interakcija koju imamo sa najvećim imenima svetske perinatologije je neprocenjiva.
Zahvaljujući Vašim zalaganjem, u zrenjaninskoj Bolnici su mogući pregledi ekspertnim ultrazvukom. Koliko su značajni i kakvi su rezultati?
– Tokom više od dvadeset godina rada na Ginekološko-akušerskom odeljenju trudio sam se da iznova poboljšavam svoj rad, kao i rad mojih kolega sa Odeljenja, uvodeći nove tehnologije i metode, prateći svetske trendove prilagođavajući ih našem okruženju. Tako smo još davne 2001. godine uveli ekspertni ultrazvuk kao rutinsku metodu. Zahvaljujući tome unapređena je dijagnostika urođenih anomalija i možemo reći da je procenat otkrivenih anomalija na svetskom nivou. Trenutno koleginica i ja obavljamo te vrste pregleda, a uskoro će nam se pridružiti još dvoje mladih kolega. Oprema nam je na zadovoljavajućem nivou, pogotovo ultrazvučni aparat premijum klase, koji je nam je doniralo Ministarstvo pravde pre tri godine.
Da li je svaka trudnica u obavezi da uradi pregled ekspertnim ultrazvukom i koliko često?
– Ne. Samo trudnice koje poseduju neke od rizika koje prepoznaje ordinirajući ginekolog, a ne celokupna populacija, jer je i u mnogo razvijenijim zdravstvenim sistemima nemoguće svima obezbediti ovu vrstu pregleda. Kod nas je u poslednje vreme postao trend da svaka trudnica mora obaviti ekspertni ultrazvučni pregled i to ne jedan, nego dva, a ponekad se insistira i na tri. To nema opravdanja u medicinskoj nauci i dovodi do kolapsa zdravstvenog sistema.
Koji su razlozi što se upućuju na više takvih provera?
– Jedan od razloga je što privatne ordinacije reklamiraju neophodnost ovih pregleda za sve, ali se ne zaustavljaju na tome, već kao obavezne preporučuju i razne neinvazivne testove, čija se cena kreće od par hiljada dinara do nekoliko stotina, pa i hiljada evra. Svi ti testovi imaju svoje mesto u dijagnostici, ali daleko od toga da se nude svima. Drugi veliki razlog jeste nesigurnost lekara u svoje znanje, koje pokrivaju sa analizama koje su (ne)potrebne, vršeći atak na budžet trudnica i njihovo zdravlje. Dodatni problem je što Dispanzer za žene insistira da svaka trudnica mora da uradi ekspertni ultrazvuk i dabl test, uprkos tome što u vodiču dobre prakse koje je izdalo Ministarstvo zdravlja stoji, da osim za rizične trudnoće, ova dva pregleda su na nivou preporuke koja ne obavezuje.Tako dolazimo u situaciju da trudnice, koje su već finansijski opterećene time što ne mogu uvek da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava na adekvatnu naknadu tokom trudnoće i porođajnog odsustva, budu upućivane na preglede u Novi Sad. One koje nisu spremne na višečasovni boravak na klinici odlaze u privatne ordinacije i tamo se pregledaju o sopstvenom trošku.

Iva Isakov