DUNJA SIKIMA NASTAVILA JE POHOD NA ATLETSKI TRON

Naredne godine više izazova

Nedavno je napunila 16 godina, a već je dobro poznata u svetu kraljice sportova. Dunja Sikima, atletičarka Banata, na brojnim takmičenjaima 2021. godine potvrdila je raskošan talenat, a bogatoj kolekciji medalja i trofeja dodala je nove. Devojka iz Lazareva postala je prvakinja države na 800 i 1.500 m za mlađe i starije juniorke. Titulu najbolje u Srbiji osvojila je i na 1.500 m u konkurenciji seniorki, dok se na 800 m izborila za vicešampionsku poziciju. Učenica trenera Petra Tankosića lične rekorde oborila je na 800 m (2:07,10) i 1.500 m (4:27,19).
– Ove godine Dunja je izašla i na međunarodnu scenu. Učestvovala je na prvenstvu Evrope u Talinu i šampionatu planete u Najrobiju za starije juniorke u disciplinama 800 i 1.500 m. Ona je u debiju na internacionalnoj sceni snage odmerila sa najboljim mladim srednjeprugašicama kontinenta i sveta. Neiskusna i najmlađa među njima, bez podrške svog trenera – jer Atletski savez Srbije nije imao novca da me pošalje na ta takmičenja – nije postigla željene rezultate – ističe trener Petar Tankosić.
Dunja je učenica drugog razreda Zrenjaninske gimnazije i svakodnevno putuje iz Lazareva. Nikada ne izostaje sa nastave i treninga kojih ima 10 nedeljno.
– Ona je vredna i posvećena svemu što radi. U tome ima veliku podršku roditelja, profesora u školi i svih u Klubu koji se finansira od novca koji za programske aktivnosti dobija od lokalne samouprave. Za sada, nešto više od toga nemamo.
Stručnjaci su saglasni da je Dunja veliki potencijal, mnogi kažu da je biser naše kraljice sportova, ali od Olimpijskog komiteta Srbije ili Atletskog saveza mlada atletičarka nema nikakvu stipendiju. Jedino, kao juniorska reprezentativka, ima plaćene pripreme – navodi trener AK Banat.
Naredne godine cilj je plasman na prvenstvo Evrope za mlađe juniorke (atletičarke do 18 godina) čiji će domaćin jula 2022. biti Jerusalim. Osim toga, plan je i nastup na prvenstvu sveta za starije juniorke. Ako istrči svoje najbolje rezultate, Dunja ima šanse da se bori za medalju.

  • PRIPREME VEĆ POČELE
    Grupa od 10 atletičarki i atletičara Banata do 28. decembra pod nadzorom trenera Tankosića trenira na Deliblatskoj peščari. Uz Dunju, tamo su i mlade nade: Marija Popetru, Tara Vitomirov, Nađa Ruvarac, Lena Berkov, Kristina Batanjski, Nađa Nepergaća, Una Jovanović, Nikoleta Sujić i Danilo Petrović. Kako kažu, uslovi za rad su odlični, a društvo im prave atletičari iz Subotice, Pančeva i Inđije.

B. Mandić