DVE VELIKE BRIGE ČENĆANA TRAJU DUGO GODINA I NE VIDE REŠENJA

Iako na idealnom položaju, na sredokraći puta između najvećeg grada Banata i prestonice, Čenćani su zabrinuti projekcijama razvoja koje će ih ostaviti na margini. Iako je Pančevo važno čvorište gasovodne mreže na dohvat ruke, gasifikacija je Čentu preskočila, a mimoići će ih i autoput prema Beogradu.
O tome za naš list govori Stevica Štetin, predsednik Saveta Mesne zajednice.
– Šteta je da selo u kome se broj stanovnika ne smanjuje, što je danas retkost, ostane bez savremenog energenta kao što je prirodni gas. Šansa je svojevremeno propuštena i, koliko znam, nema izgleda da će gas do nas u dogledno vreme doći. Drugi, još ozbiljniji problem je taj što će nas, a i obližnja sela, kao što su Baranda i Opovo, zaobići autoput prema Beogradu. Opšte mišljenje u Čenti jeste da će to značiti manji promet za trgovinu i ugostiteljstvo, kao i zapostavljanje turističkih potencijala sela. Ne govorim ovo „napamet”. Svedok sam da je mnogo ugostiteljskih objekata u Bavaništu zatvoreno kada je mesto mimoišao magistrali put prema Kovinu i Smederevu, kojim mnogo ljudi putuje na odmor na Srebrno jezer i Lepenski Vir. Selo je, takoreći, zamrlo.


Čenta ima 3.120 stanovnika, što premašuju statistički podaci iz 2011. godine, kada je broj stanovnika bio manji za 70. Zapravo, u Čenti živi hiljadu ljudi. Reč je o Beograđanima, uglavnom penzionerima, koji prodaju stanove u glavnom gradu za lepe pare i kupuju dobro održavane jeftine kuće u Čenti. Ovakva demografska kretanja, u vreme kada se sela intenzivno prazne, bila su razlog da Osnovna škola „Branko Radičević” nedavno bude proglašena za matičnu. „Pripojena” joj je škola u Farkaždinu.
U Čenti seoska ambulanta radi svakog radnog dana. U njoj rade dvoje lekara, a dobra je okolnost da jedna lekarka živi u selu. Funkcionišu dve apoteke: „Janković” i apoteka „101 farm”, kojom su, kako Štetin kaže, meštani veoma zadovoljni.
Od tekućih akcija koje zaokupljaju aktiviste Saveta Mesne zajednice naš sagovornik pominje nedavno uređenje tri divlje deponije i pripreme za uređenje dečijeg igrališta na izlasku iz sela prema Beogradu.
– Posao sa deponijama je okončan, ali je krčenje prostora za igralište, radi se o parceli od oko dva hektara, bilo prekidano zbog čestih kiša u aprilu i maju. Krupnije divlje rastinje je posečeno, korov će biti uništen hemijskim putem – prskanjem pesticidima, da bi se već na jesen počelo sa sađenjem zimzelenog i listopadnog drveća, prema programu „Čistoće i zelenila”, Zrenjanin. Saradnja sa njima je do sada bila dobra i verujem da ćemo naredne godine imati lepo uređen i opremljen prostor za razonodu dece.

  • KOSILICA I TRIMER
    Za održavanje komunalne higijene, zelenih površina i ostalih javnih površina u Čenti brinu se dva komunalna radnika. Nedavno im je Gradska uprava uručila po jednu kosilicu i trimer.

M. S-n.