FOTO-IZLOŽBA NA GRADSKOM TRGU: Korona virus – inspiracija i izazov

Postavka fotografija sa foto-konkursa „KaKO-VIDim život u vreme pandemije” danas je otvorena i predstavljena na Trgu slobode. Sadrži 17 fotografija najuspešnijih autora, učesnika tematskog  konkursa koji je početkom avgusta 2020. raspisao zrenjaninski Kulturni centar, Savremena galerija i Foto klub „CD13“. Izložba je Zrenjanincima dostupna do 29. oktobra.
Na konkurs se prijavilo 56 autora sa 108 radova. Fotografije su stigle iz Srbije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, odnosno iz 18 gradova. Žiri u sastavu Slavica Popov, istoričar umetnosti, Igor Mandić, samostalni likovni umetnik fotografije, Tibor Arva, fotograf, član kluba „CD13“ i Sandra Banjanin, urednica programa vizuelne umetnosti u KCZR-u, 30. septembra doneli su odluku o nagrađenim fotografijama.
– U uži izbor ušlo je 17 fotografija. Dodeljene su jedna prva, jedna druga i dve treće nagrade, kao i sedam pohvala. Pošto smo dobijali radove i iz drugih zemalja mogu slobodno da kažem da je izložba međunarodnog karaktera. Tema je iz naše realnosti koju trenutno živimo. Autori su pokušali da što bolje odgovore na zadatak i oslikaju je umesto četkicama foto-aparatom. Na koji način su to uspeli oceniće naši sugrađani – rekla je Sandra Banjanin.
Tibor Arva je naglasio da se žiri u odlukama složio i da su mnoge bile jednoglasne. Prema njegovim rečima sve fotografije koje su stigle na konkurs su podjednako kvalitetne i zasluženo su trebale da se nađu na izložbi, ali su zbog ograničenog prostora predstavljene samo nagrađene i pohvaljene.
– Interesantno je da je prikazan celokupan spektar fotografskog pogleda na svet. Sa jedne strane imamo lajf fotografiju kao svedoka onoga što nam se događa na ulicama, a sa druge strane primetna je i introspekcija; ono što se događalo u našim glavama, stanovima, intimnim prostorima. Svet se suočio sa nečim što je do sada bilo nepoznato. Strah je mnoge ophrvao i doveo nas do stanja uplašenosti i usamljenosti. Mnoge fotografije, upravo, taj osećaj straha pokušavaju da prevladaju potrebom za bliskošću, druženjem i zajedništvom – naglasio je Tibor Arva.
Prva nagrada pripala je Vojislavu Lukoviću iz Beograda za fotografiju „Flower of Liberty“. Nadežda Pavlović iz Užica, osvojila je drugo mesto napravivši fotografiju „Iz časa u policijski čas“. Treću nagradu dele Katarina Ninković iz Beograda za „Sačuvaj me u zagrljaju” i Katarina Goršćak iz Zrenjanina, učenica Srednje muzičke škole „Josif Marinković”, odsek za muzičku produkciju i obradu zvuka za fotografiju „Filmski nestvarno”. Pohvale su dobili Jerome Cid (Francuska), Ivana Karić (Beograd), Marko Stojanović (Beograd), Gordana Nejgebauer (Novi Sad), Kristina Petrović (Beograd) i dvoje Zrenjaninaca. Dragan Leleš, za fotografiju „Prepare To Swim”. Leleš je član Foto kluba CD13 iz Zrenjanina i Foto saveza Srbije. Nada Mršić pohvaljena je za rad „U parku”. Takođe je članica Foto kluba CD13, i izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama, dobitnica nekoliko nagrada.

M.Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović