GODIŠNJI KONCERT UČENIKA ZRENJANINSKOG ODELJENJA BALETSKE ŠKOLE „DIMITRIJE PARLIĆ” IZ PANČEVA

Deca igrala klasičan i moderan balet

Lepota baleta ogleda je u njegovoj umetničko-scenskoj gracioznosti, ali je takođe značajan i za psihofizički razvoj. Sa decom se na časovima, osim vežbi, radi i na disciplini, razvijaju se motivacija, volja i timski duh – kaže Branislava Bačikin Bošnjak

Osnovna baletska škola „Dimitrije Parlić” iz Pančeva deset godina sarađuje sa Zrenjaninom i Kulturnim centrom. Tim povodom je 17. decembra održan godišnji koncert zrenjaninskog odeljenja ove škole na kojem su učenici pokazali svoje znanje i umeće.

KOREOGRAFIJE IZnPOZNATIH BALETA
– Na koncertu su se predstavili učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne baletske škole, a specijalni gosti su bili učenici Srednje baletske škole „Dimitrije Parlić” iz Pančeva. Prikazali smo odlomke iz poznatih baleta: „Labudovo jezero”, „Žizela”, „Uspavana lepotica” kao i koreorgafije iz savremenog baleta. Školovanje je besplatno, a nastava se odvija svakodnevno u sali Kulturnog centra – rekla nam je Branislava Bačikin Bošnjak, nastavnica klasičnog baleta u Baletskoj školi „Dimitrije Parlić” – Pančevo, izdvojenog odeljenja u Zrenjaninu i dodala da deca ne plaćaju ni kostime, jer su im i oni obezbeđeni.
Predmeti u Školi su klasičan balet, primenjena gimnastika, a u trećem i četvrtom razredu uvodi se savremeni balet, istorijsko-balske igre i solfeđo.
– Lepota baleta je u umetničko-scenskoj gracioznosti, ali i za psihofizički razvoj. Sa decom se na časovima, osim vežbi, radi i na disciplini, razvijaju se motivacija, volja i timski duh. Naš cilj jeste osvešćivanje publike kada je o baletskoj umetnosti reč, pa ćemo se truditi da ta umetnost zaživi među najmlađim Zrenjanincima – kazala je naša sagovornica.
Koncert su pripremale nastavnice klasičnog baleta Jelena Sabljić i Branislava Bačikin Bošnjak, kao i nastavnica primenjene gimnastike Vesna Petkanić.

PODRŠKA GRADA
Rad Škole podržava Grad Zrenjanin, a koncertu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
– Želja nam je da i naša deca dobiju priliku da se bave baletom. To je razlog zbog kojeg smo podržali školu iz Pančeva i osnovali odeljenje u našem gradu. Najmlađe sugrađane treba da usmeravamo ka vrednim i kvalitetnim aktivnostima. Retko se danas može obezbediti bilo šta što je besplatno, a ova Škola to jeste – rekao je Radišić.
O saradnji sa Gradom i jubileju odeljenja govorio je Milorad Vukobratović, direktor Baletske škole „Dimitrije Parlić”.
– Ovim nastupom mlađe zrenjaninske grupe, uz pomoć starijih drugara iz srednje škole iz Pančeva, deca su pokazala stečene baletske veštine i znanja. Pre deset godina sa zrenjaninskom lokalnom samoupravom potpisali smo ugovor o saradnji i mogu da kažem da sam ponosan kako se cela situacija razvija. Grad podržava naš rad, a Kulturni centar je ustupio dve sale u kojima se svakodnevno odvijaju probe i časovi. Pozivam roditelje da decu upišu na časove baleta i da se upoznaju sa radom naše Škole, jer balet pruža mnogo toga lepog, korisnog i interesantnog – kazao je Vukobratović.

ZRENJANINSKE BALERINE
Koncert je otvoren „Polonezom” iz baleta „Evgenije Onjegin” Petra Iljiča Čajkovskog, a igrale su učenice prvog i drugog razreda. Iva Krčmarov, učenica drugog razreda, sjajno se pokazala u solo varijaciji na muziku Antonjina Dvoržaka „Humoreska”. Olga Popov, učenica drugog razreda, odigrala je solo varijaciju „Dance of the hours”. Učenice četvrtog razreda: Jerina Miljatović, Feodora Grujić, Maša Radišić, Milica Isakov i Anastasija Đokić odigrale su koreografiju „Magija Manus” na muziku Brajana Čejna. Feodora Grujić, učenica četvrtog razreda, igrala je solo varijaciju „Odaliska” iz baleta „Korsar”, a Jerina Miljatović, učenica četvrtog razreda, prikazala je solo varijaciju „Senka” iz čuvenog baleta „Bajadera”.

M. MALBAŠKI