GORAN STAJIĆ, PREDSEDNIK SAVETA MESNE ZAJEDNICE KLEK

Samodoprinos unapređuje selo
Nedavno referendumsko izjašnjavanje stanovnika Kleka o produžetku samodoprinosa za narednu deceniju, osigurao je uslove da se ostvare planovi o maksimalnom približavanju uslova života u ovom selu, onima koji postoje u Zrenjaninu. O tim ambicijama Klečana više nam je rekao Goran Stajić, koji na čelu Saveta Mesne zajednice, kao predsednik, privodi kraju treći mandat.
– Slogan akcije za produžetak samodoprinosa u narednih deset godina „Za dalji napredak našeg sela” najbolje ilustruje naše namere. Građanima smo jasno i na jednom mestu – na lepo urađenom flajeru – predočili šta je urađeno do sada i – naravno – šta je planirano u vremenu koje dolazi… Dužan sam da se i ovim putem zahvalim gradonačelniku Čedomiru Janjiću na razumevanju i pomoći kod realizacije do sada urađenog, posebno kada je reč o izgradnji kanalizacije otpadnih voda. Zahvaljujući toj pomoći priključci za svih 800 domaćinstava će biti potpuno besplatni. Avansi od 55.000 dinara po domaćinstvu, koji je jedan broj građana platio, biće u najskorije vreme vraćeni. Značajan deo novca – 60 procenata – izdvojili su građani. Grad Zrenjanin, pomogao je sa nekih 20 odsto ili 24 miliona, ali tek kada je Janjić preuzeo dužnost gradonačelnika. Pokrajina je korektno uplatila 20 odsto potrebnog novca – kaže Stajić.
Govoreći o planiranim ulaganjima u narednom vremenu naš sagovornik nabraja rekonstrukciju putne mreže, izgradnju i sanaciju biciklističke staze, rekonstrukciju i izgradnju otvorene kišne kanalizacije, izgradnju kapele i završetak započetih verskih objekata i rekonstrukciju vodovodne mreže. Podrazumeva se da će Klek biti među prvim selima u prstenu oko grada koje će posle Zrenjanina u mreži imati vodu iz „fabrike vode” koja se gradi… Tu spada i rekonstrukcija Doma kulture i Vatrogasnog doma, redovna sanacija i održavanje deponija smeća.
– Veliku pažnju poklanjamo sufinansiranju društvenog života i sporta po kom je Klek decenijama poznat. Ko još ne zna za braću Grbić, Dejana Bodirogu, u novije vreme Sanju Cvrkotu. Ko još nije čuo za naš ponos Kleka Kulturno umetničko društvo „Arhaik”… Samo iz samodoprinosa planiramo da društvenim organizacijama, kulturno umetničkim društvima, organizacijama penzionera, žena i lovaca, SUBNOR-u i Srpskoj pravoslavnoj crkvi doniramo 1,7 miliona dinara. Sportskim klubovima doniraćemo ukupno 3,3 miliona dinara. Najznačajniju podršku mogu da očekuju najkvalitetnije ekipe, koje pronose ime Kleka širom naše zemlje, i van njenih granica: muški i ženski odbojkaški klub „Klek Srbijašume”, i Omladinski fudbalski klub „Klek”, zatim karatisti, Klub američkog fudbala „Vitezovi” i Košarkaški klub „Klek” – kaže Goran Stajić.
Važan podatak koji saznajemo od predsednika Saveta MZ Klek je da je godišnji priliv za samodoprinos iznosio oko 7,5 miliona dinara, a broj onih koji izdvajaju novac za samodoprinos je oko 750. Tokom prethodnog ciklusa samodoprinos je plaćalo i stotinak penzionera. Trenutno je u toku anketiranje penzionera, kako bi se i od onih koji se izjasne za, odbijao procenat za samodoprinos.
M. Stojin