Gradska skupština o transformaciji javnih preduzeća

Gradski odbornici nastavili su danas posao transformacije zrenjaninskih javnih preduzeća, započet na prošlom skupštinskom zasedanju, pre nepunih mesec dana. Doneta su odluke o likvidaciji dva javna preduzeća, „Rezervati prirode“ i „Turistički centar“, pošto će umesto njih ubuduće poslovati Javna ustanova „Rezervati prirode“ i Turistička organizacija Grada Zrenjanina. Likvidacioni postupak vodiće Goran Rakić, inače pravobranilac Grada Zrenjanina. Odbornici su danas odlučili da v.d. direktora Javne ustanove „Rezervati prirode“ i na dalje bude Dejan Jovanov, a Turističke organizacije Goran Ljubotina.

skupstina-_0002_„Direkcija za izgradnju i uređenje grada” transformiše se u Javno preduzeće za urbanizam, a deo poslova Direkcije” prelazi u Gradsku upravu. Umesto Gorana Kravarušića, na čelu novog Javnog preduzeća za urbanizam biće Jovan Cvetić, kao vršilac dužnosti direktora.

skupstina-_0003_Na lični zahtev, na dnašnjem skupštinskom zasedanju razrešen je Goran Starčević, dosadašnji vršilac dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća „Zrenjaninska objadinjena naplata“ (ZONA), a na to mesto postavljen je diplomirani ekonomista Laslo Fuks.

skupstina-_0004_Skupština grada Zrenjanina potvrdila je, takođe, danas odluku kojom se svim javnim preduzećima, kao i drugim oblicima organizovanja čiji je osnivač Grad Zrenjanin, nalaže da 50 odsto dobiti, odnosno viška prihoda nad rashodima po završnom računu za 2015. godinu, uplate u gradski budžet.

skupstina-_0005_Odbornička grupa „Dosta je bilo“ (DJB) kritikovala je ovakav način transformacije javnih preduzeća, čiji smisao ne može biti, kako je više puta ponovio Aleksandar Korovljev, šef te odborničke grupe, tek puka promena organizacione forme, već da se javna preduzeća skinu sa budžeta i osposobe da zarađuju na tržištu, a da se ugase ona koja to nisu u stanju.

skupstina-_0006_skupstina-_0007_ skupstina-_0008_