Hittanverseny és díjátadó a Nagybecskereki Egyházmegyében

 

Irgalmasok mint az Atya

Az irgalmasság rendkívüli szentévében lebonyolított püspökségi szintű hittanversenyt 2016. április 23-án tartották Nagybecskereken. Tizennégy csoport vetélkedett bibliai jelenettel, szereppel, narrált pantomimmal, vers- és mesemondással, akiket négytagú zsűri bírált el.

Ugyanezen a napon fogadták a püspöki lakban a képzőművészeti pályázat díjazottjait és a PowerPoint prezentációk készítőit is.
A nap házigazdája Csipak Csaba irodaigazgató volt, aki az összejövetel elején méltatta a PowerPoint prezentációk készítőinek munkáit.  Elmondta, hogy a csoportok és egyének legjobb tudásuk, technikai felkészültségük és ötleteik alapján készítették a prezentációikat. A munkákat az irodaigazgató úr és az egyházmegye főpásztora, Dr. Német László SVD püspök bírálták el. Valamennyi alkotást díjaztak. Az eredmények és a PowerPoint prezentációk megtekinthetők
A Nagybecskereki Egyházmegye alsósai és óvodásai A mi templomunk címmel készítették el képzőművészeti alkotásaikat, amelyeket Léphaft Pál karikaturista bírált el. A művész úr egy levélben üdvözölte a díjazottakat, akinek gondolatait unokahúga, Lébhaft Mária olvasta fel a díjátadót megelőzően. A díjazottak névsora található, az alkotásaikból készített kiállítás a székesegyházban tekinthető meg.
Csipak Csaba atya miután gratulált a pályázatok nyerteseinek és felkészítő pedagógusaiknak, szüleiknek, a székesegyházban összegyűlt kisszínészekhez társult. Elmondta, valamennyien nyertesek, akik eljöttek, hogy színre léphessenek az irgalmasság témában és sok sikert kívánva átadta a szót Masa Tamás atyának, aki a műsorvezető tisztét magára vállalta.
A négytagú zsűri maximálisan professzionális, ugyanakkor teljes mértékig gyerekbarát volt: msgr. Bogdán József atya, fehértemplomi plébános, költő; Bálint Aranka levéltáros- magyartanárnő; Jenovay Lajos színész, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház vezetője és Lukács Gabriella tanítónő-drámapedagógus.
A gyerekek és kísérőik számára toronylátogatás, városnézés és a nagybecskereki városháza megtekintése is szerepelt a programban. Természetesen a hagyományos agapé – kóla és hamburger – sem maradt el.
Bibliai jelenet kategóriában: 1. Szaján : A dúsgazdag és a szegény Lázár
Felkészítő: Kátity Enikő, 2. Muzslya: Istenes János, Felkészítő: Gabona Ferenc 3. Nagybecskereki alsósok: A tékozló fiú Felkészítő: Juhász Irén.
Narrált pantomim kategóriában: 1. Nagybecskereki felsősök: A fa legendája, felkészítő Cecilia nővér 2. Erzsébetlak: A tékozló fiú 2016-ban, Bánátban felkészítő: Varga Zoltán SDB atya, 3. Nezsény: Jónás könyve felkészítők: Micsik Béla és Ábel Kornélia.
A találkozó legjobb színésze a szajáni Kovács Viktor lett. Szép magyar beszédért a törökbecsei Becskei Laurát jutalmazták. A legjobb narrációért a sándoregyházi Balog Mária kapott díjat.