HÚSVÉT ELŐTTI KÉSZÜLŐDÉS

Készülnek csipkés tojások a mirkre
A húsvét ünnepét a virágvasárnappal kezdődő nagy hét és annak három utolsó napja előzi meg, amelyekhez az egyházi hagyományokon túl népi szokások is kapcsolódnak. A minap nem véletlenül kerestük fel Muzslyán élő Takács házaspárt, akik már javában készülődnek nemcsak a húsvéti ünnepekre, hanem a húsvéti ünnepek alatt megrendezendő Nemzetközi Hobbi Fesztiválra, vagyis közismerten a MIRK-re, amelynek házigazdája, Muzslya. Palatinus Aranka, a Muzslyai Nő Egyesület elnöknője szerint e rendezvény a falu 125. évfordulójával összekötött ünnepség lesz, mégpedig március 24-dikén fogják 13.00 órakor megnyitni és március huszonkilencedikére szervezik a záró ünnepséget.
Egy csipketojást elkészíteni hosszan tartó munka, a kiállításra pedig legalábbis tíz tojást szeretnék felvinni. Szeretnénk részese lenni e jeles kiállításnak, amely nek idén mi leszünk a házigazdái, – vallja vendéglátónk, Takács András. A csipkés tojás készítését öt éve kezdtem, gondoltam, hogy ha nem is fogom a tojást esztergályozni, ugyanis szakmám esztergályos, de azért megpróbálok elkészíteni egy mutatós példányt. Már az első tojás szépre sikeredett, és igen nagy népszerűségre tett szert a család és az ismerősök körében. Így kezdődött. Ezeket sohasem kínálom eladásra, mivel a számomra ezen példányok megfizethetetlenek. Az utóbbi időben megjelennek munkáim különböző kiállításokon, ahol elismeréseket is kaptam. Bácspalánkán második helyezést értem el.. Húsvétra pedig a rokonok, barátoknak egy- egy csipkés tojást kapnak-ismertette velünk Takács András.
Minden tojás más-más mintázással készül, de mindegyiken ott van őseink által alkalmazott fehér varrás, András a csipketojásokon kívül gipszből is készít más- más dísztárgyakat, így a Magyar korona- a 2015- ben megtartott MIRK-en első helyezést ért el.
Hilda Damjanov, András felesége, a húsvéti tojásokat, mint régen, hagyományos módon, természetes növényi festékanyaggal színezi. Így vöröshagyma héjával való festést is alkalmazza, de készít batikolt tojásokat is. Mindkettőhöz nem sok festékanyag kell, ezeket nagyanyáink úgy falun, mint kint a tanyavilágban készítették. Azonban Hilda, mégis hobbijának élve – szívesen fest fatojásokat, mégpedig piros, zöld és fehér alapon, eredeti színekben örökíti meg a bánáti rónaság virágait, akril festéket használva.
Hilda a nagybecskereki Žarko Zrenjanin Általános Iskolában dolgozik, akinek mégis a tojásfestészet mellett a legkedvesebb hobbija a hímzés. Fekete alapon eredeti színekben örökíti meg a kalocsai hímzést, de mindezek mellett nem maradhat el a délvidéki hímzése sem, a fehér alapra az aranysárga búzakalász, a sárga teavirág, vagy a piros és sárga rózsa. Muzslyán a MIRK-en Hilda szintén részt fog venni, a hímzésekkel és a festet tojásokkal is.
Palatinus Aranka elmondása szerint Muzslya- immár negyedik alkalommal házigazdája e jeles Nemzetközi hobbi fesztiválnak, amelyet először is 1977 –ben szerveztek meg Muzslyán.
Kép aláirás – Takács András és Hilda Damjanov a muzslyai házaspár már készülödik a MIRKRE és a húsvéti ünnepekre
Kép és szöveg Précz István