IMENOVANjE V.D. DIREKTORA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE IZAZVALO BURNU POLEMIKU

Da li su ispunjeni zadati kriterijumi?

  • Prijavio sam se na konkurs zato što smatram da imam dovoljno iskustva i verujem da odgovorno mogu da vodim ovako ozbiljnu i uglednu ustanovu – kaže dr Ždrale, novi v. d. direktora Zavoda

Specijalista interne medicine, dr Zdravko Ždrale, imenovan je 6. februara na funkciju vršioca dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin (ZZJZ). On je na toj funkciji zamenio dr Mirka Bačića, a na čelu te ustanove će biti šest meseci, tačnije do 6. avgusta. Dr Ždrale je prethodno radio na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Kako je izjavio za „Zrenjanin”, posle primopredaje dužnosti, već 8. februara je počeo da radi. Zanimljivo je da dr Ždrale jedini kandidat koji se javio na konkurs, a da prethodno nije radio u ZZJZ.
– Ne bih da komentarišem navode drugih ljudi. Prijavio sam se na konkurs zato što smatram da imam dovoljno iskustva i verujem da odgovorno mogu da vodim ovako ozbiljnu i uglednu ustanovu. Za kratko vreme, koliko sam ovde, mogu da kažem da sam video da je ovo ozbiljan sistem, kvalitetna ustanova. Ne bih da zvučim neskromno, ali verujem da imam dobre organizacione sposobnosti. Jednostavno, mislim da dobar vođa mora biti hrabar i odgovoran, ali i spreman da sasluša ljude oko sebe, čak i da se upusti u sukob mišljenja ukoliko iz toga može da izađe dobra ideja – objasnio je v.d. direktora ove zdravstvene ustanove, inače magistar medicinskih nauka u oblasti higijene i medicinske ekologije.
Dr Ždrale je naveo i da je već održao prvi kolegijum i da su se svi zaposleni složili da rade zajednički u interesu Zavoda. Ipak, sa tim se ne slaže dr Saša Petković, koji više od 20 godina radi u zrenjaninskim Zavodu. On je reagovao na svom Fejsbuk profilu gde navodi da je Pokrajinska vlada na mesto vršioca dužnosti direktora postavila jedinu osobu koja, kako kaže Petković, nije ispunila uslove konkursa.
– Ne želim da ovo pređe u prepucavanje, niti želim da imenuju mene za direktora, ali očigledno je da se odlučivalo po nekim drugim kriterijumima, a ne po stručnim kvalifikacijama. Dr Ždrale je jedini kandidat koji nikada nije radio u Zavodu za javno zdravlje, niti ima stručno zvanje u oblasti higijene. On je magistar, a to je akademsko zvanje, nije stručno. U konkursu je pisalo da kandidat mora da bude specijalista iz oblasti higijene, socijalne medicine, epidemiologije ili mikrobiologije. Možda neću dobiti spor zbog sebe, možda ga uopšte neću dobiti jer je očigledno da sve ide preko političkih veza, ali idem do kraja, jer pravda mora biti zadovoljena – prokomentarisao je dr Petković navodeći da će pokrenuti sudski spor.
Njega su, inače, članovi Upravnog odbora ZZJZ Zrenjanin predložili za tu funkciju, a Vlada Vojvodine imala je rok 14 dana da potvrdi tu odluku i imenuje ga na mesto privremenog direktora Zavoda.

S. K.