Innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítás Nagybecskereken

XVII. INOCOOP a vállalkozók évének a jegyében zajlott
Nagybecskereken augusztus 25-e és 27-e között tartották meg a sorrendben XVII. INOCOOP – innovációs, kooperációs és vállalkozói kiállítást.
Az egybegyűlteket Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Milan Radovanović, a nagybecskereki regionális gazdasági kamara elnöke köszöntötte, majd Igor Mirović tartományi kormányfő nyitotta meg az idei rendezvényt, amely a vállalkozók éve jegyében zajlott.
A muzslyai Fókusz Klaszter-Családi Gazdálkodók Egyesülete a Császár-sziget nevet viselő projektummal mutatkozott be. A projektum – amely négy települést (Erzsébetlak, Lukácsfalva, Muzslya és Aradác) és két nagybecskereki helyi közösséget (Sava Kovačević és Veljko Vlahović) karol fel – célja a falusi és tanyai élet és turizmus kínálatainak bemutatása és népszerűsítése.
Az erzsébetlakiak a többi közt a kolbászfesztiválról és a nádvágó-világbajnokságról, a lukácsfalviak a Paradicsomnapokról, az aradáciak a szőlőtermesztésről, a Sava Kovačević és Veljko Vlahović helyi közösségek pedig a kiflifesztiválról és az elődeink hagyatékából őrzött kincsekről népszerűek.
A muzslyaiak az idén is gazdag gasztronómia-kínálattal mutatkoztak be. A RÉMUSZ – Hagyományápolók Egyesülete a februárban esedékes töpörtőfesztivál hangulatát idézték elő, a Nők Klubja az aratáshoz szükséges hagyományos reggelivel, Kanász Jarmila pedig  a házi készítésű sajttermékekkel kínálta a jelenlevőket. Rajtuk kívül bemutatkozott még a Császárkert Kft., a helybeli borászok, méhészek, az amatőr képzőművészek és néhány önálló kiállító is.
Magyarországról a Békés Megyei és a szegedi Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamarák,  a Kincses Bácska – Élelmiszeripari Gazdaságfejlesztési Klaszter, a mórahalmi Szent Erzsébet-gyógyfürdő és a budapesti Corvinus Egyetem képviselői voltak jelen.
Borbély Tivadar