IZLIVANJE ZAPUŠENIH ŠAHTOVA NA BAGLJAŠU

Redovno otpušavanje i dezinfekcija – privremeno rešenje

Dotrajala kanalizaciona i vodovodna mreža sve više otežavaju život sugrađanima. Zbog istrošenih cevi, grešaka prilikom rekonstrukcije ili priključkom industrije na gradsku kanalizacionu mrežu, pokrenute su peticije, upućivani apeli, pisani dopisi inspekcijama, ali se čini da su rešenja često samo privremena.
Prošle nedelje stanovnike zgrade u Ulici Milana Stanivukovića broj 23 na Bagljašu zateklo je neprijatno iznenađenje. Naime, drugi put u tri meseca došlo je do izlivanja fekalne kanalizacije.

PROBLEM TREBA REŠITI ŠTO PRE
Izlivanje je krenulo u toku noći, a kako kaže upravnica zgrade Milica Nedučin, na poziv stanara nadležni iz JKP „Vodovod i kanalizacija” izašle su na teren i sanirale kvar. Ipak, žitelji smatraju da je u pitanju samo privremeno rešenje, budući da se problem ponavlja od 2015. godine.
Poplavljeno je dečje igralište, a voda je stigla i do podruma zgrade kojom se širio neprijatan miris, navodi upravnica.
– Kanalizacija se izlivala iz dva šahta i otekla 15 metara. Pošto je u blizini dečje igralište, nakon što se letos dogodila neprijatnost, zbog visokih temperatura površina je zbog bezbednosti i dezinfikovana – kaže Nedučin.
Sugrađani su više puta problem prijavljivali inspekciji, ali im je samo, kako kažu, rečeno da je prilikom rekonstrukcije toplovoda napravljena greška koja je uzrok havarije, dok informaciju o mogućoj sanaciji nisu dobili.

PREOPTEREĆENA CRPNA STANICA
Iz „Vodovoda” objašnjavaju da do povremenog izlivanja otpadnih voda na pomenutoj lokaciji dolazi prilikom zagušenja pumpi glavne crpne stanice koja se nalazi kod Medicinske škole. Stanica prikuplja otpadne vode sa teritorije celog Bagljaša i okoline. Zagušenja se dešava zbog njene preopterećenosti, ali isto tako i zbog kabastog komunalnog otpada koji korisnici ubacuju u kanalizacionu mrežu, što je nedopustivo i neprimereno, kažu iz „Vodovoda”.
Stručne službe Preduzeća sačinile su rešenje kojim bi se ovaj problem otklonio, a koje podrazumeva rekonstrukciju dela kanalizacione mreže, kako bi se otpadne vode preusmerile i rasteretile postojeću crpnu stanicu.
– Za pomenutu rekonstrukciju potrebno je obezbediti značajna materijalna sredstva i ti radovi će se sprovesti kada ona budu obezbeđena. Naravno, treba apelovati i na korisnike da kabasti komunalni otpad (pesak, šljunak, delove odeće, sitniji nameštaj, životinjske iznutrice, kese i najlone itd) ne bacaju u kanalizacionu mrežu, već da ih odlažu na predviđena mesta – ukazuje Siniša Gajin, rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija.
Kada dođe do izlivanja otpadnih voda, ekipe Preduzeća reaguju i uklanjaju kvar u najkraćem mogućem roku. Takođe, dva puta nedeljno, a po potrebi i češće, čišćenje kanalizacione mreže obavlja se uz pomoć specijalizovanog vozila za odgušenje, navode iz „Vodovoda”.
J. Šormaz