JELENA SALAPURA, NEKADA VIŠESTRUKA PRVAKINjA JUGOSLAVIJE U SPRINTU, SADA JE KAPETAN ŽANDARMERIJE

Atletski dres zamenila uniformom

  • Policijsku akademiju je završila 2006. godine sa prosečnom ocenom 9,50, a 2011. godine okončala je i master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu

Jelena Salapura, rođena Živak (33) nekada je bila atletičarka, a sada radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. Angažovana je na poslovima u Komandi žandarmerije, u odeljenju za operacijsko-pravne poslove. Aktivno se bavila atletikom od 1996. do 2003. godine, a bila je članica Proletera i AK Zrenjanin.
– Moj prvi i jedini trener, kojem mnogo dugujem, bio je Petar Tankosić. Već kao pionirka postala sam juniorska reprezentativka Srbije. U disciplini 400 m i štafeti 4×400 m bila sam višestruka prvakinja države. Na Balkanijadi u Istanbulu sam osvojila srebro, a u Kostanci u Rumuniji bronzu. U ligi Evrope sam, kao pojačanje, trčala za Crvenu zvezdu i Milicionar Interspid iz Beograda – kaže Jelena čiji je lični rekord na 400 m 57,79 sekundi, bila je i olimpijska nada. Završila je OŠ „Petar Petrović Njegoš”, a u Zrenjaninskoj gimnaziji je bila vukovac, pa su usledili pozivi iz inostranstva da nastavi karijeru i studira. Ali, prerana smrt oca Nedeljka ju je zaustavila. Ostala je uz majku Draganu i brata Vladimira i ističe da se nikada nije pokajala.
Bila je stipendista grada Zrenjanina, Ministarstva prosvete, preduzeća „Instel”, kompanije NIS, Vlade Srbije – fonda za mlade talente. Po završektu srednje škole, 2002. godine, upisala jer Policijsku akademiju u Beogradu.
– Oduvek su me privlačili uniforma, kriminalistika i krivično pravo. Upisala sam desetu, jubilarnu klasu Policijske akademije, odnosno prvu klasu u kojoj su bile i devojke. Već te godine sam primljena u radni odnos u MUP Srbije, a zvanje diplomiranog oficira policije stekla sam sa prosečnom ocenom 9,5 i bila sam među najboljima u klasi. Od 2006. sam radila u Upravi granične policije, a od decembra 2014. godine u Komandi žandarmerije u Odeljenju za operacijsko-pravne poslove – kaže naša sagovornica.
Jelena svakodnevno putuje u Beograd na posao i potom se vraća u Zrenjanin. Kaže da želi da se njena deca – šestogodišnja Mila i trogodišnji Maksim – školuju u Zrenjaninu.
– Suprug Simo najviše mi pomaže oko dece. Tu su i moja mama Dragana, baka Ljilja i deka Nikola. I pored svih obaveza, 2011. godine sam završila master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu, a suprug je na doktorskim studijama. Porodica i deca su moje bogastvo. Bez njih mi život ne bi bio ispunjen. Sve je prolazno, a porodica ostaje zauvek – zaključuje Jelena.
NOVINSKI TEKSTOVI
Jelena nam je pokazala album sa isečcima iz novina koji su hronološki poređani. Najviše ih je iz „Zrenjanina”, pa iz „Sporta”, „Sportskog žurnala”, „Politike”, „Dnevnika”, „Novosti”…
– To je delo mame Dragane koja je sakupljala tekstove iz novina. Divne su to uspomene. I danas se družim sa svojim klupskim drugaricama, nekadašnjim atletičarkama, Janom Ognjenović i Majom Atlagić. Često se prisetimo sportskih dana – rekla nam je Jelena.

ŽARKO CVETIĆ