JUBILARNA ETNO-MANIFESTACIJA U BANATSKOM DESPOTOVCU

Selo sa najboljim pitama na svetu

Tamara Vasić, dvadesettrogodišnja devojka iz Banatskog Despotovca, naučila je da pravi pitu od svoje majke i tek sada, nakon petogodišnjeg iskustva, odvažila se da učestvuje na manifestaciji posvećenoj ovoj poslastici. Na 20. Pitijadi u Banatskom Despotovcu, održanoj polovinom septembra, osvojila drugu nagradu. Najbolje je ocenjena krompiruša Rade Petraš iz Aradca, a treće mesto je osvojila Dijana Meseldžija iz Banatskog Despotovca za zeljanicu.
Za prvo učešće na „Pitijadi” Tamara je napravila pite sa sirom i sa krompirom. Niko ne može pouzdano da tvrdi da li je „sirnica” „nadjačala” „krompirušu” ili obrnuto, ali sigurno je to da Tamara mora da nastavi, uprkos tome što, kako kaže, nema perspektive za mlade u selu. I sama planira da nakon završetka studija potraži sreću u gradu.
– Volim sve vrste pite i ona je u našoj kući omiljeno jelo. Zapravo, ne znam nekoga ko ne voli pitu. Bilo je prirodno da i sama počnem da mesim. Od nadeva najviše volim krompir, pire od jabuka, višnje, orahe, bundevu – kaže Tamara Vasić.
Tekst i foto: Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju