KOMPANIJA UM-ING OSVAJA SAVREMENE TEHNOLOŠKE PROCESE

Pamet sa Begeja trasirala put u svet

Pre dvadesetak godina porodična firma UM-ING smelo je krenula u projektovanje i izradu procesne opreme. Nekada je to u građevinarstvu bilo poznato kao posao „od temelja do krova”, a danas se za slične poduhvate najčešće kaže „ključ u ruke”. Ovdašnje preduzeće najpre je moralo da stekne znanja i iskustva u oblasti informacionih i softerskih programa.
– Toga smo bili svesni od prvog dana kada je posao krenuo, odnosno od 2005. godine. Na bazi udruživanja sa nemačkim kapitalom, pre svega kompanijom „Krup”, krenuli smo u osvajanje tržišta u proizvodnji procesne opreme počev od semenskih linija, preko fabrika stočne hrane, pa do silosa i farmaceutske industrije. U tom cilju smo formirali i kćerku firmu „Petkus proces kontrol” – kaže Marko Umićević, direktor „Petkus technolodži” koja stoji iza svih ovih projekata.

Sagovornik nas upućuje na Branislava Ranisavljevića i Roberta Franku, diplomirane inženjere elektronike. Oni se bave savremenim tehnologijama i primenom sofetera, odnosno hardvera u proizvodnim procesima. Imaju veliko iskustvo u tim poslovima.
– Krenuli smo pre šest godina. Za sada su u našem stručnom timu četiri dilomirana iženjera i jedan električar. Potrebe su nam veće, jer se zahtevi tržišta iz dana u dan proširuju. Prisutni smo širom sveta – od Indonezije do Srbije. Spremni smo da uradimo celokupan posao koji podrazumeva projektovanje, izradu i montažu opreme za proizvodne procese. Sve to pratimo i nakon puštanja u rad – ističe Branislav Ranisavljević.

Dodaje da posao obezbeđuje kompanija iz Nemačke koja ima 50 odsto udela u partnerstvu. „Petkus inženjering” je u poslednje vreme postao poznat i po radu za farmaceutsku industriju. Robert Frank je u celom poslu najviše okrenut energentima. Upoznaje se sa već spremnim tzv. pametnim ormanima sa uređajima za procesnu industiju koji se izrađuju i montiraju u zrenjaninskim pogonima.
– Uglavnom koristimo poznate proizvođače kao što su „Simens” i „Šnider elektrik”. Izuzetno smo uspešni zahvaljujući timskom radu i podršci koju dobijamo na nivou cele Grupe. Nisu dovoljni samo želja i pamet, već zatvoren ciklus – od ideje, projekta, materijala, stručnosti, implemetacije i konačnog puštanja u rad takvih uređaja – naglašava Robert Frank.

Teško je pobrojati sve destinacije gde poslednjih godina putuje pamet iz Zrenjanina. One domaće – od Crvenke do Srpskog Itebeja su poznate, ali ih ima i u Hrvatskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Rusiji, Rumuniji, Indoneziji, Kataru, Bugarskoj, Kini, Kazastanu, Nemačkoj…

N. Božović

KANCELARIJA U NOVOM SADU
Zbog velikog interesovanja domaćih, a posebno stranih partnera, kompanija planira da do kraja godine oformi i kancelariju u Novom Sadu. Praktično je već otvoren konkus za dva diplomirana inženjera elektrotehnike. Inače, Novi Sad je prepoznat po izuzetno obrazovanom i kvalitetnom kadru u oblasti informatike.

RAFINERIJA U RUMUNIJI
Još jedan veliki poslovni poduhvat privela je kraju zrenjaninska Kompanija UM-ING. Reč je o izgradnji Rafinerije za rumunsku fabriku ulja „Portul”. Poduhvat je započet prošle godine.
– Vrednost investicije je desetak miliona evra, a kapacitet rafinerije je 450 tona za jedan čas. Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti našeg kadra, kao i kolega sa kojim sarađujemo u izgradnji ovakvih sistema, postižu se značajni proizvodni i poslovni efekti – kaže Borislav Umićević, osnivač UM-ING-a koji vodi sa sinom Markom.