KOŠARKA – MEĐUNARODNI TURNIR U-16

Timska igra preča od pojedinaca
U drugoj polovini prošle nedelje Zrenjanin je bio domaćin međunarodnom košarkaškom turniru „Basketbal kup U-16”. Na parketu Medisona i Kristalne dvorane nastupilo je osam ekipa, među njima i oni iz trenutno najjačih klubova Evrope. Igrali su Real i Barselona iz Španije, Fenerbakče i Darušafaka iz Turske, Emporio Armani iz Italije, Vašaš Akademija iz Mađarske, beogradski Partizan i zrenjaninski Petrovgrad.
Posle susreta po grupama u subotu su na programu bili odlučujući mečevi za plasman, održana su takmičenja u zakucavanju i šutiranju „trica” i na kraju podeljene su nagrade najboljima. U borbi za 5-6 mesto Darušafaka je tek u produžetku savladala Petrovgrad sa 73:72, Partizan je savladao Vašaš Akademiju sa 76:63 i osvojio treće mesto, dok je prvi bio Real, koji je pobedio Barselonu 68:65. Madriđani su tako odbraniili prošlogodišnju titulu.
Čini se da je u odnosu na prvi turnir ovoga puta viđeno manje dobrih pojedinaca, ali su prikazane igre za nijansu bile bolje. Vrlo dobar je bio i domaći Petrovgrad kojem je poen nedostajao za peto mesto, pa trener Stanoje Novaković ima razloga da bude maksimalno zadovoljan.
Za najboljeg igrača turnira izabran je Adam Šomođi (Vašaš Akademija), za najboljeg igrača finalnog meča Eritiera Ngalamulumea (Real), najbolji u zakucavanju bio je Uroš Isailović (Partizan), dok je najbolji šuter „trica” Mario Nakić (Real). Za najperspektivnijeg igrača stručnjaci su proglasili Jusman Garuba Aralija (Real).
G. Novaković