KRAJIŠNIKOM SE U SUBOTU ŠIRIO MIRIS KUPUSA IZ BOSANSKOG LONCA

Najukusnije jelo skuvali „Bokinski biseri”

Ekipe su se takmičile i u bacanju „kupusa” sa ramena, kao i u trci u džakovima. Naravno, hrana se ne baca, već je za sportsko nadmetanje poslužila lopta koju je oslikala umetnica Milena Škrbić

Četiri godine zaredom Asocijacija žena Krajišnik organizuje takmičenje u spremanju bosanskog lonca. Tako je bilo i u subotu, a zbog epidemioloških mera, učestvovalo je samo 10 ekipa. Žiri, na čijem čelu je bio Miloš Studen, nije imao lak zadatak.
– Po izvornom receptu ovo jelo bi trebalo da bude umereno masno i da sadrži svež kupus i goveđe meso. Kod tradicionalnog bosanskog lonca je najbitniji kvalitet mesa, ukus i izgled porcije, bistrina – kaže Studen.


Laskavu titulu za najbolje pripremljen specijalitet ponelo je Udruženje žena „Bokinski biseri” iz Boke. Drugo mesto pripalo je Udruženju žena iz Ruskog Sela, a treće damama iz Česterega. Dok se u kotilićima krčkao čuveni specijalitet od kupusa – bosanski lonac, bilo je vremena i za sportske igre i kolo uz „živu” svirku.
– Asocijacija žena Krajišnik postoji četiri godine i ponosna sam na naše uspehe, a posebno na organizaciju gastronomske manifestacije „Bosanski lonac” – kaže Mirjana Umićević, predsednica Udruženja. – Cilj manifestacije jeste da se očuva naša kulinarska tradicija, ali i da se družimo i zabavimo.
Osim u kuvanju, ekipe su se takmičile i u bacanje „kupusa” sa ramena i trci u džakovima. Naravno, hrana se ne baca, već je za sportsko nadmetanje poslužila lopta koju je umetnica Milena Škrbić oslikala da liči na kupus. Ona je organizovala i likovnu koloniju u okviru „Dana sela 2020”.
U skakanju u džakovima pobedile su žene iz Ruskog Sela, drugoplasirana je AŽS Banatski Despotovac, a treće su Česterežanke.
Najbolja u bacanju kupusa sa ramena je bila ekipa Građanskog društva Bašaid, drugoplasirane su žene iz Banatskog Despotovca, a treće mesto su osvojile dame iz Ruskog Sela.
Najuspešniji u svim disciplinama su dobili medalje, a nagrađena je i ekipa iz Banatskog Despotovca za najbolje opremljen i dekorisan štand.

  • MAJSTORICE ZA AJVAR
    Članice Udruženja žena iz Krajišnika poznate su i po specijalitetima od drenjina od kojih prave slatko, liker i sok, a zatim i po predenju vune i pletenju vunenih čarapa i odeće… Majstorice su u spravljanju ajvara – i ove godine su pobedile na manifestaciji „Izađi mi na teglu” i po treći put osvojile su šporet „smederevac”. Učestvovaće 10. oktobra na završnoj manifestaciji u Beogradu. Tamo će predstaviti ne samo sopstveno umeće u spravljanju ajvara, već i tradiciju donetu iz Bosanske Krajine u Banat.

M. B. i B. J.