LJUBAV PREMA MUZICI MLADU ARAĐANKU MARTINU MACKO ODVELA DO BANSKE BISTRICE

Sada verujem u svoje znanje i talenat

Martinu Macko muzika prati celog života. Još od malih nogu bila je njome okružena. Završila je osnovnu, a posle i srednju Muzičku školu „Josif Marinković”. Put ju je, pre četiri godine, doveo do Slovačke. Upisala je Akademiju umetnosti u Banskoj Bistrici – odsek horsko dirigovanje.

NOVA ISKUSTVA I IZAZOVI
– Za dirigovanje sam se opredelila jer sam želela da se oprobam u novim i drugačijim vodama. Akademija mi je pružila mnogo novih iskustava, prijateljstva, više muzičko obrazovanje, a takođe me je naučila i samostalnosti – rekla je Martina Macko.
Prema njenim rečima, na Univerzitetu je uvek prijatna atmosfera. Profesori su veoma korektni i otvoreni za saradnju i pomoć. Čar Akademije je ta, kaže ona, što je podeljena na muzičku, likovnu i dramsku i ima mnogo studenata iz različitih zemalja. Najbolje od svega jeste to što mogu da sklapaju međusobna prijateljstva.
– Već četiri godine imam privilegiju da studiram u klasi kod jednog od najboljih dirigenata Slovačke. Moj profesor Štefan Sedlicki uveo me je u svetove dirigovanja i takmičenja. Moram priznati da isprva nisam želela da učestvujem, ali zahvaljujući njemu i divnim ljudima naše male zajednice dirigenata, danas imam već tri takmičenja iza sebe, mnogo iskustva i nagrade. Uz njegovu pomoć sam naučila da verujem u sebe, svoje dirigentsko znanje i talenat i da je nekada vrlo korisno upustiti se u nešto novo, ne znajući šta nas očekuje – objašnjava mlada dirigentkinja.
Akademija koju Martina pohađa petu godinu zaredom organizuje međunarodno takmičenje u nekoliko kategorija. Prethodnih godina mlada Arađanka učestvovala je na dva. Na svom prvom nadmetanju 2018. osvojila je drugo, a  2019, treće mesto.
– Ova godina je donela još jednu međunarodnu smotru, koja je održana onlajn. To nije sprečilo učesnike širom sveta da se prijave – iz Finske, Švedske, Mađarske, Kine, Rusije. Prijavila sam se i ja kao takmičarka iz Srbije. Trebalo je poslati video kako dirigujemo pet kompozicija koje je odabrao žiri za svaku kategoriju. Takođe, jedan od zahteva je bio da se izabere jedno delo savremenog kompozitora, koje će biti iz zemlje takmičara – priča naša sagovornica.

TAKMIČENJA U DOBA KORONE
Pripreme za nadmetanje, kako kaže, nisu tekle prirodnim putem, ali su učesnici zajedno sa profesorima uspeli da spreme zadati repertoar. Snimanje je takođe bilo naporno jer nisu smeli da zabeleže kompozicije pojedinačno nego u celosti.
– Tokom priprema, preko snimanja, pa sve do čekanja rezultata, verovala sam da ću postići dobar rezultat, ali ipak sam bila vrlo iznenađena kada sam osvojila treće mesto. To je veoma veliki uspeh, budući da sam bila najmlađa takmičarka u A kategoriji. Sećam se da su svi tapšali, ali ja sam to sve videla i čula kao kroz maglu. Divan osećaj – priča Martina, zahvalivši se svima koji su joj bili podrška, posebno profesoru.
– Nastavljam dalje sa školovanjem, čeka me završna godina master studija. Ne znam kuda će me život povesti i da li ću se baviti muzikom – kaže Martina Macko.

Miroslava Malbaški
Foto: Privatna arhiva