LSV OSUĐUJE: SRAMOTNA ODLUKA O UKIDANJU RUMUNSKOG JEZIKA

Liga socijaldemokrata Vojvodine reagovala je oštro na vest da je u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ u Jankovom Mostu ukinuto fakultativno učenje rumunskog jezika. Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović, zadužena za zaštitu prava nacionalnih manjina, kako nezvanično saznajemo, tražiće da se ova odluka ukine.
-Odluka o ukidanju učenja rumunskog jezika u školi u Jankovom Mostu je još jedan primer poništavanja stečenih prava nacionalnih zajednica, što je Ustavom Republike Srbije zabranjeno – kritikuje Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik LSV-a.
U ime svoje stranke Marton poziva Ministarstvo za obrazovanje Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Grad Zrenjanin da reaguju i zaustave realizaciju ovakve odluke.
IMG_9869LSV smatra nedopustivim i sramotnim i to što je krajem 2015. godine prestao da radi Radio „Zrenjanin“, koji je građane ovog dela Vojvodine više od 35 godina informisao na srpskom, mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku. Njegovim gašenjem danas na teritoriji Zrenjanina više ne postoji ni jedan elektronski medij koji slušaoce informiše na nekom od jezika nacionalnih zajednica – navodi Marton i dodaje da je ovo prilika da se ponovo postavi pitanje jačanja pokrajinskih ingerencija u oblasti obrazovanja, jer, kako napominje, „sasvim je jasno da samo u Autonomnoj pokrajini Vojvodini postoji dovoljno jasan osećaj za oblast poštovanja manjinskih prava, pre svega u oblasti obrazovanja.“
On podseća i na to, da će ovakve odluke uticati i na stav Evropske unije prilikom pregovora o pridruživanju.
Odluku o ukidanju učenja rumunskog jezika donelo je rukovodstvo Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Zrenjaninu, čije se istureno odeljenje nalazi u Jankovom Mostu. Jankov Most je pretežno nastanjen rumunskim stanovništvom i ovakva odluka direktno zadire u oblast poštovanja prava nacionalnih zajednica.
S.K.