Madách Irodalmi Színpad szervezésében könyvbemutatót tartottak

Bemutatták Várady Tibor trilógiájának a harmadik kötetét

A nagybecskereki színház Kamaratermében keddden mutatták be Várady Tibor, Mi történt Écskán? című dokumentumregényét.
Az irodalmi est a Madách Irodalmi Színpad és a Fórum könyvkiadó közös szervezésében valósult meg.
A szerzővel Losoncz Kelemen Emese a Fórum könyvkiadó munkatársa, a kötet szerkesztője beszélgetett.
Várady Tibor legújabb kötete a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg.


Ez a kötet is hasonlóan az előző kettőhöz a Várady ügyvédi iroda levéltár anyagán alapszik. A három generáción át működő ügyvédi iroda iratai mind megmaradtak és ezek alapján íródott a dokumentum regény.
A regény az 1820-ban átadott écskai Lázár-kastély és a hozzátartozó nagybirtok peres ügyeit írja le. Ezen birtok pereket számos szerelmi száll is átsző, ezek közül a legjelentősebb Mária Lujza pere, amelyről és amelynek körülményeiről, a monarchia nagyvárosainak a lapjai mellett az európai, sőt New york-i lapok is cikkeztek.
A szerző Várady Tibor 1939-ben született Nagybecskereken. Jogi tanulmányait Belgrádban végezte,  majd a Harvard Egyetemen szerezte a  jogtudományok doktora címet 1970-ben. Szakmai pályafutását a családi ügyvédi irodában kezdi, majd 1963-tól tanársegéd az Újvidéki Egyetem Jogi Karán. Itt nyeri el később a docensi, rendkívüli tanári, majd 1980-ban a rendes tanári kinevezést. Az 1970-es évek elején magyar párhuzamos oktatást és nyelvi lektorátust szervez az Újvidéki Jogi Karon. 1993-tól a budapesti Közép-európai Egyetem Jogi Tanszékén tanít, 1994 és 1997 között rektorhelyettes. Egy-egy szemeszteren át több ízben tanít amerikai egyetemeken (Berkeley, Cornell,  Florida, Emory). 1992-ben az akkori Jugoszláv miniszterelnök Milan Panić kormányának az igazságügyi minisztere volt.