MATEA BALANI, DOBITNICA „VIRTUS” NAGRADE: Želim da moja dela govore o meni

Da je važno biti human, nesebično davati i da „naše malo nekome znači mnogo” model je po kojem nas uče od malih nogu. Primer nesebičnog davanja već u sedmoj godini postala je Matea Balani (Mattea Ballani) iz Zrenjanina, učenica osnovne škole „Servo Mihalj” u Mužlji.
Sve je započelo proslavom njenog rođendana kada se odlučila da poklone koje je dobila prosledi u humanitarne svrhe. Matea je do sada organizovala i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju pedijatrje u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”. Prikupila je novac za nabavku logopedskog seta za decu Banata. Garderobu, školski pribor i druge poklone koje je dobila za svoj 9. rođendan donirala je deci bez roditeljskog staranja koja se nalaze u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici, a koja su bila njeni gosti na istom slavlju. Sakuplja pet ambalažu, a nije joj strana ni briga i ljubav prema životinjama.
Za svoj humani rad Matea je dobila „VIRTUS” nagradu za mladu filantropkinju koju trinaestu godinu za redom dodeljuje fondacija „Trag”. Nagrada se dodeljuje kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, s ciljem da se oda priznanje i javno istaknu kompanije i pojedinci koji podržavaju razvoj zajednica i kroz svoj rad daju najbolji primer drugima.
– Na ovu ideju sam došla jer sam od samih početaka volela da sve što imam podelim sa drugima. Za sedmi rođendan sam dobila puno garderobe i nisam sve želela da zadržim za sebe, već da dam i onima koji nemaju. Posavetovala sam sa sa mamom šta da radim i ona me je podržala. Sebi sam ostavila dve majice i poklon koji sam dobila od drugara iz razreda, a ostalo podelila. To me je pokrenulo da nastavim sa humanitarnim radom – započinje priču za naš list Matea Balani.
Kada je reč o logopedskom setu koji je bio potreban deci Banata, Matea je saznala sasvim slučajno, preko oglasa na radiju i odmah odlučila da pomogne. Tako je za osmi rođendan zamolila drugare da joj ne donose poklone već da novac, ko koliko može, ubace u kutiju koja je bila na ulazu u „Poni farmu” gde je bila proslava.
Deveti rođendan proslavila je u Kaštelu u Ečkoj gde je organizovana prava mala bajka.
Održane su mnoge kreativne radionice, a deca su prodavala svoje rukotvorine. Sav novac i poklone Matea je poklonila drugarima iz dečjeg sela.
– Nagrada koju sam dobila mi mnogo znači. Podstiče me da nastavim dalje i da radim još više. Zahvalna sam mojim roditeljima i svim drugarima koji su mi velika podrška. Uživam dok ovo radim, trudim se, prija mi sve, ali mi je više stalo da moja dela govore o meni nego da se hvalim. Planiram i da moj deseti rođendan bude humanitaran i biće posvećen takođe deci bez roditeljskog staranja – kaže ova skromna devojčica koja poziva i sve drugare koji žele da pomognu da krenu njenim putem.
Mateina majka Gorjana Ponjević Balani je ponosna na svoje dete i kaže da je ćerku učila da su ljubav, iskren zagrljaj, osmeh, topla reč, pomoć, važniji od svega. Podršku je dobila i od svojih komšija, prijatelja, poznanika.

M.Malbaški