MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA U ZRENJANINU

Srbija se bori već petnaest, a pet godina i naš grad

U svetu godišnje od kancera oboli 160. 000 dece, a 90. 000 devojčica i dečaka izgubi bitku za opakom bolešću. Jedan od njih je naš nekadašnji sugrađanin, mali Miloš Markov, koji je preminuo pre pet godina, kao šestipogodišnjak. Njegova majka Milena Markov, koja je od tada aktivistkinja Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), bila je sa porodicom prošlog petka, 15. feburuara, na platou ispred Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” kako bi, pod geslom „I ja se borim”, podržala sve one male heroje i njihove roditelje koji se i dalje bore.
Milena Markov je vinula zeleni balon u nebo, njeno lice su oblile suze, a poljubac je upućen put Novog Sada, tamo gde je, kako kaže, Miloš rođen i gde je izgubio bitku!
– Mi smo se borili zajedno sa Milošem, cela moja porodica je ulagala krajnju energiju i napore da zajedno sa Milošem pobedimo bolest, mnogi su nam pomagali, organizovani su humanitarni koncerti, ali je, nažalost, bolest nadjačala – kaže Milena Markov. – Mnoga deca koja su obolela od raka danas su zdrava, pobedivši bolest uz pomoć zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice. Ne smemo da gubimo nadu, nastavljamo borbu, jer smo zajedno jači i možemo mnogo da učinimo za decu obolelu od raka.
Branka Jajić

Opširnije u štampanom izdanju