Megjelent Lázár Ernő könyve a bankrenedszer és a pénz fortélyairól

Hogyan kezeljük a pénzt?
A tavalyi év végén jelent meg Lázár Ernő a Pénz kezelésének fortélyai (Veštine upravljanja novcem) című kötete, amely a pénz és a bank rendszer működésébe enged betekintést nyerni. A szerb nyelven megjelent könyv szerzőjével beszélgettünk.
Mi vezette Önt abban, hogy egy ilyen jellegű könyvvel rukkoljon az olvasói elé?
Tíz évig bankban dolgoztam. Ezen idő alatt rájöttem, hogy az emberek túlnyomó többsége nagyon keveset tud a pénzről és annak kezeléséről. Ezt a Nemzeti Bank által végzett kutatás is megerősítette, melynek eredménye rávilágított, hogy Szerbiában a felnőtt lakosság a 90% nincs ismeretében a pénz kezelésének a módszereivel. Tekintettel, hogy én mint bankár a folyó mindkét oldalán voltam, éreztem annak szükségességét, hogy rávilágítsak ezen dolgokra.
Milyen megközelítésben mutat rá a pénz kezelésének a módszereire?
Három fejezetre bontottam a könyvet. Az elsőben a pénz fogalmát tisztázom le. Itt mutattam rá, hogy ma 11 pénzforma van, ami a mindennapi használatban van. A második fejezetben azzal foglalkozom, hogy tulajdonképpen hogyan is lehet pénzt keresni. Szerintem ez a kérdések kérdése, a világon mindenki ezzel foglalkozik. Álláspontom szerint nem lehet pénzt keresni tudás nélkül. A harmadik fejezetben rámutattam, hogy mit kell egy egyszerű embernek tudnia a bankokról. Mik azok a fontos dolgok, amire figyelniük kell, bármilyen banki ügylet folyamán. A polgároknak tudniuk kell, hogy a bankok a pénzzel kereskednek, megveszik olcsóbban és eladják drágábban. Nagyon kell figyelniük, nehogy az úgynevezett adóssági rabságba essenek.
Véleménye szerint milyen hatással lesz a könyv a polgárokra?
Azt szerettem volna elérni, hogy az egyszerű polgár, a nem szakember, is tisztába legyen az alapvető dolgokkal. Amennyiben egy bankkal bármilyen kapcsolatba kerül, minél szélesebb körű ismeretei legyenek. Ezzel is meggátolva, hogy a polgárok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe és függő viszonyba a bankokkal szemben.