Megtartották a 46. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállítást

MIRK házigazdája Muzslya volt
Március 24-e és 29-e között a Multietnikus Hobby Klub szervezésében és a Nők Klubja, a Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub (MAKK), a Szervó Mihály Általános Iskola, valamint a helyi közösség közreműködésével Muzslyán került megrendezésre a sorrendben 46. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállítás, közkedvelt néven a MIRK.
Az ünnepélyes megnyitó elején a szép számban megjelent közönség előtt bemutatkozott a Muzslai Petőfi Sándor MME mazsorett-csoportja és Muhi Dániel népdalénekes, mely után mgr. Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösség tanácselnöke, Ljubomir Stanisavljev, a városi képviselő-testület elnök-helyettese és Telečki Elvira, a MIRK elnök asszonya szólt az egybegyűltekhez. Telečki Elvira beszédében aranyplakettel köszönte meg a Bada házaspárnak, Johannának és Istvánnak, a rendezvény megálmodóinak a 45 éven át végzett kitartó és példamutató munkásságát.
A Bada házaspár Palatinus Arankának, a muzslyai Nők Klubja elnök asszonyának a négy évtizedes szervezői munkájáért, valamint a helybeli szellemi-és tárgyi néprajzi hagyaték sikeres gyűjtéséért és rendezéséért Életműdíjat adott át.
A rendezvényt hivatalosan Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a VMSZ elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a kiállítás alatt olyan értékek kerültek közszemlére, melyek múltjából meglehet alapozni a jelent és a jövőt.
A közel egy héten át tartó esemény keretében Vajdaság szinte minden településéről és Szerbia valamennyi városából érkező közel 60 csoport és mintegy 40 egyéni kiállító több mint 6000 – többek között – nagyanyáink hagyatékából megőrzött kézimunkát, óvodai és iskolai kézimunkát, számos gyűjteményt, festményt és dísztárgyat tettek közszemlére.
Az idei kiállítás keretében megrendezték a tizedik hobbi-világfesztivált és a második sütemények fesztiválját is.
A díjak és elismerések kiosztására március 29-én került sor a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nagytermében.
Borbély Tivadar