Montesori pedagogija u „Sweet Elestri“

U našem gradu od skora je počela sa radom školica pod nazivom „Sweet Elestra“, u okviru koga se sa mališanima radi na principima Montesori pedagogije. Roditelji svoju decu, od 3 do 7 godina, mogu da prijave svakog radnog dana u Splitskoj ulici broj 2 u periodu od 9 do 13 časova, a sve informacije oko ovog programa mogu se dobiti i pozivanjem na brojeve telefona 065/570 57 97 i 065/957 05 79. 2-montesori u svit elestri
– Montesori pedagogija je jedno od retkih kompleksnih, naučno zasnovanih, detaljno objašnjenih i praktično primenjenih učenja o vaspitanju i obrazovanju deteta, čije su pojedine ideje preuzete u učenjima kasnijih teoretičara iz oblasti psihologije i pedagogije. Primenjuje se više od stotinu godina u privatnim i državnim vrtićima, osnovnim i srednjim školama širom sveta. Svako dete ima potencijal da postane najbolji predstavnik svoje vrste i razvije najbolje ljudske osobine: istraživački duh, razmišljanje sopstvenom glavom, humanost i odgovornost, samostalnost, radne navike, samopouzdanje, samodisciplinu, moralne i dihovne umesto materijalnih vrednosti – rekla je Marijana Kerleta, osnivač dečijeg kutka „Sweet Elestra“. Ona je ispričala i da rad u ovom sistemu daje detetu slobodu pokreta, razmišljanja i ponašanja.
– Dete se slobodno oseća i uči samostalnosti. Vaspitač je u ulozi posmatrača, edukovan i pripremljen da na najbolji i najpažljiviji a nenametljiv način bude oslonac i podrška – kaže Kerleta.
U „Sweet Elestri”, u ponedeljak, 23. januara, u 17.30 časova, biće organizovana besplatna radionica praktične izrade Montesori materijala, za roditelje, dok će u petak, 27. januara, u istom terminu, biti priredba za decu. Ulaz na predstavu je slobodan, prijava obavezna zbog ograničenih mesta.
Edukaciju će držati Smiljka Avramov, vaspitačica koja u državnom vrtiću „Bambi” već  dugi niz godina primenjuje ova načela u svom radu sa decom.
S.V.