MUZIČKA ŠKOLA „JOSIF MARINKOVIĆ” SVEČANO ISPRATILA 51. GENERACIJU TALENTOVANIH UČENIKA

Muzičari već prepoznatljivi u gradu, čeka ih svet muzike
Muzička škola „Josif Marinković” u Zrenjaninu, kao jedina osnovna muzička škola u Srednjobanatskom okrugu i jedina srednja muzička škola u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu, ispratila je 51. generaciju maturanata.
Razredne starešine, profesorke Kornelija Vaštag i Bojana Grujin ispratile su 33 učenika sa tri smera: muzički izvođač – klasične muzike, muzički saradnik – teoretičar, i za obrazovni profil dizajner zvuka.
Sa Odseka za muzičku produkciju i snimanje zvuka (iz devete po redu generacije ovog obrazovnog profila) izašlo je devetoro novih dizajnera zvuka. Sa Teoretskog odseka sedmoro muzičkih saradnika, a sa vokalno-instrumentalnog odseka čak sedamnaestoro muzičkih izvođača od čega je četvoro klavirista, četvoro violinista, dvoje solo pevača, dvojica trombonista, dvojica gitarista, jedna saksofonistkinja i jedna harfistkinja.
– Ispratili smo još jednu sjajnu generaciju maturanata, talentovanih učenika koji su zakoračili u svet muzike i postali prepoznatljivi na muzičkoj sceni našeg grada i izvan njega. Škola se ponosi ovom generacijom, njihovim zapaženim rezultatima i želi svima da istraju u svojim idejama i nastave da sanjaju svoje snove, a uspehe nižu bar onoliko koliko su do sada. Srećno na predstojećim prijemnim ispitima i u daljem životu – rekla je Danijela Radaković Derikrava, direktor škole.
Ovogodišnji maturanti Muzičke škole ‚‘Josif Marinković‘‘ su u toku školovanja bili izuzetno uspešni na profesionalnom planu, o čemu svedoče njihove brojne nagrade i priznanja za uspešne interpretacije, stečena na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Njihov umetnički razvoj i dostignuća mogli su da prate posetioci poetskih večeri, promocija, otvaranja izložbi i drugih raznovrsnih kulturnih manifestacija u Zrenjaninu i ostalim gradovima, ali i oni sugrađani koji prate koncertnu delatnost u Svečanoj sali Muzičke škole.
Suzana Kokavski
FOTO: IVAN PANČIĆ

1-3

IVANA DAMJANOV: Više od 40 prvih nagrada
ANTERFILE 2 I 3Ivana (17) je počela da svira klavir kada je imala samo četiri godine, a Muzičku školu „Josif Marinković” je upisala sa šest godina. Teško je izdvojiti najvažnije u kolekciji priznanja, jer ima više od 40 prvih nagrada. Njoj su najdraže one sa 3. međunarodnog takmičenja „dr Vojislav Vučković”, 4. pijanističkog konkursa EPTA, Međunarodnog takmičenja „Davorin Jenko”, Memorijala „Isidor Bajić”, kao i one van granica naše zemlje: na Međunarodnom takmičenju „Zlako Grgošević” u Zagrebu, Internacionalnom pijanističkom konkursu „Città di Gorizia” u Goriciji, „Nikolaj Rubinštajn” u Parizu, kao i najsvežija sa 4. internacionalnog pijanističkog takmičenja „Città di San Donà di Piave” u Veneciji. Učestvovala je na republičkim takmičenjima iz oblasti klavira, kamerne muzike, solfeđa i teorije muzike. Srednje muzičko obrazovanje završava u klasi profesorke Dijane Bugarski Miškeljin.

 

DOROTEJA ĆIRIĆ: Vrtoglavo do muzičkih uspeha
Doroteja (19) od svoje devete godine niže muzičke uspehe vrtoglavom brzinom. Među mnogobrojnim prvim nagradama, za nju su najznačajnije one sa Takmičenja mladih pijanista u Zrenjaninu, Pijanističkog takmičenja „Slavenski”, 56. festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, 19. takmičenja mladih muzičara „Petar Konjović”, 22. republičkog takmičenja učenika muzičkih škola, kao i (za sada) poslednja sa 4. internacionalnog pijanističkog takmičenja „Città di San Donà di Piave” u Veneciji. Od 2010. godine pohađa zimski muzički kamp „Musicaricercata”, a već tri godine je član kamernog džez sastava sa kojim je imala niz koncerata. Srednju školu završava u klasi profesorke Melite Mironović.
U aprilu ove godine Doroteja i Ivana nastupile su na koncertu u Kulturnom centru Zrenjanina kao solisti ispred ansambla Zrenjaninske filharmonije, što je predstavljalo izuzetnu priliku koja se mladim muzičarima retko pruža.

U generaciji pet „Vukovaca”
Od 33 učenika, 19 je školovanje završilo sa odličnim, 10 sa vrlo dobrim, a četvoro sa dobrim uspehom. Petoro učenika dobilo je i Vukovu diplomu: Arnold Feher (dizajner zvuka), Anastazija Petkov (muzički saradnik), Marina Kolarik (muzički izvođač na smeru violina), i dve učenice proglašene za najbolje u generaciji, Doroteja Ćirić i Ivana Damjanov.

1-4 1-5 DSC_0487 . DSCN5799 DSCN5906 DSCN5908 Ivana Damjanov (druga desno) i njena prof. Dijana Bugarski Mitkeljin (treåa sa desne strane)