MUZSLYÁN BARNA MÁRIA VENDÉGEI VOLTUNK

A Kövirózsa 023 köRenyezetvédelmi civil egyesület megálmodojánál

Mi is pontosan az a Kövirózsa 023? Az Egyesület megálmodója Barna Mária a nagybecskereki Október 2. Általános Iskola pedagógusa volt nyugdijaztatásáig. A gyerekeket igyekezet megszeretettni a környezettel mint pedagógus.
Láttam, hogy rossz a helyzet, sok a szemét, a gaz, nem rendezett a környezet. Erzsébetlakon születtem, gyermekkorom nagy részét itt Muzslyán éltem le. Itt a házak előtt szebbnél szebb virágoskertek voltak, kora tavasztól késő őszig virágzottak a szebbnél szebb rózsabokrok, mindez ma már csak emlék. Túl nagy a zaj. Valamikkor csendes volt az élet a faluban ezt szeretném vissza varázsolni – valja Barna Mária a minap amikkor felkerestük családi házában Muzslyán.
Az Egyesület első lépése az elmúlt szombaton egy jól megszervezett önkéntes munkaakció volt, amelyben férjem István segédkezett. Az Egyesületet céja minél syélesebb körű együtműkődés kialakítása más szervezettekel. Íly módon jött létre Pretz István a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjának ajánlására és a rend Békés –megyi priorjának támogatássával az elsö közös kezdeméynezésére. Párdányban a helybeli római katolikus temetőben ez alkalommal kitakariották, és rendezték az Első világháborúban elesett helybeli lakosok emlékére állított emlékoszlopot. A helyi közösség titkára Simić Vojo támogatta ezt a kezdeményezést.
Remélhető, hogy a jővőben is lesznek hasonló akciók, nem csak Párdányban vagy Muzslyán, más helységekben is.

Kép és szöveg Precz István