NA MINI-SAJMU POLJOPRIVREDE ODRŽANOM PROTEKLE SUBOTE U ŽITIŠTU

O podršci države domaćem agraru

Skupovi kao što je ovaj koji danas organizujemo u Žitištu dobar su način da se najvećem broju poljoprivrednika predstave mere podrške pokrajinske Vlade i Sekretarijata za poljoprivredu, kao i pokrajinskih razvojnih fondova. Pokrajina i Republike imaju šta da ponude pa verujem da će bar deo vas uspeti da iskoristi deo tih mogućnosti. Na korist svojih porodica i naše sredine, izložene ekonomskim teškoćama i depopulaciji.
Ovim rečima je Đorđe Žuža, zamenik predsednika Opštine Žitište otvorio tradicionalni Mini- sajam poljoprivrede, 13. po redu, održan u subotu u holu tamošnje Osnovne škole „Sveti Sava”.
Shodno terminu održavanja na agendi su se našli konkursi pokrajinskih i republičkih fondova za razvoj i razvoj poljoprivrede,a bila su zanimljiva i prva iskustva u konkursima za korišćenje IPARD fondova Evropske unije.
– Od momenta kada smo preuzeli odgovornost za realizaciju i kreiranje agrarne politike u Vojvodini sredstva koja plasiramo u poljoprivredu rastu iz godine u godinu, tako da su ona ove godine na nivou od sedam milijardi dinara, od čega bespovratna sredstva čine 1,3 milijarde dinara. Ulažemo velike napore da mlađe ljude zadržimo na selu, a imamo i niz pogodnosti za žene u ruralnim sredinama. Oni mogu sebe naći u „start ap” programima sa visokim procentom povraćaja novca, o čemu mogu dobiti informaciju putem sajta Sekretarijata i pokrajinskog fonda za razvoj i Pokrajinskog fonda razvoj poljoprivrede. Tradicionalno uslovi vraćanja su najpovoljniji u zemlji: sa kamatnim stopama od jedan do tri odsto godišnje. Za obrtna sredstva rok vraćanja je 12 meseci, a slično važi za dugoročne kredite do sedam godina – naglasio je Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.
Jelena Trenkić i Sandra Sogić Mojsilović iz Razvojnog fonda Vojvodine i Fonda za razvoj Vojvodine dale su niz praktičnih informacija o načinu prikupljanja dokumentacije. Najviše pažnje poklonile su investicionim kreditima za nabavku mehanizacije, opreme, osnovnog stada, višegodišnjih zasada, hladnjača i opreme za stočarstvo, sa nizom primera plana otplate kredita i informacija oko dobijanja bankarskih garancija, hipoteke i zaloge kupljene robe – kao garancije otplate kredita. Od značaja su i njihova pojašnjenja o izboru rata – od mesečnih do polugodišnjih, shodno prilivu gazdinstva ili zadruge od prodatih proizvoda.
Master inženjer voćarstva Maja Martinov iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin dala je niz informacija o merama podrške Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. I ovde je moguć visok povraćaj i inače povoljnih kredita. Akcenat je na podizanju višegodišnjih zasada, voćarstvu i vinogradarstvu, nabavci protivgradnih mreža, opreme za navodnjavanje i podizanju kvaliteta zemljišta…
U okviru Mini-sajma poljoprivrede dr veterinarske medicine Đorđe Janku iz Veterinarskog specijalističkog instituta Zrenjanin, detaljno je govorio o merama sprečavanja pojave afričke kuge svinja i njenom iskorenjivanju.

  • Subvencije za gorivo manja nego pre 2012.
    Poljoprivrednika iz Torka, Pavel Baloša, zamolili smo za kraći komentar odluke o subvencioniranju dizel goriva, meri podrške poljoprivredi koja je startovalo prvog marta.
    – Količina od 60 litara po hektaru je pristojna, mada bi trebalo da se odnosi na veću površinu nego što je sada određen limit (20 hektara). Subvencija od 24.000 dinara po gazdinstvu je veća nego u poslednjih šest godina, ali znatno manje od onog što su poljoprivrednici dobijali pre 2012. godine.

M. Stojin