NA STADIONIMA PROTEKLOG VIKENDA: Fudbal u „doba korone“?

Fudbal je suspendovan, a ostaće zabeleženo da je jedno prvenstveno kolo odigrano bez publike. Bio je to specifičan fudbalski dan. Tribine sablasno prazne, a organizatori i službena lica su imali težak posao da sprovede sve mere koje je Fudbalski savez Vojvodine naredio.
Nije prošle subote bilo jednostavno ući na stadion u Elemiru ni kada se predstavite kao novinar. Već na kapiji radnik obezbeđenja, ne čekajući nikakvo objašnjenje, najpre govori da je ulaz zabranjen. U informaciji koju je izdao FSV, novinari nisu posebno navedeni, odnosno da li mogu ili ne mogu da prisustvuju utakmici. Postupak radnika iz obezbeđenja se mora pohvaliti, odluka je da niko ne može na stadion sem igrača i službenih lica klubova i saveza. Nakon neophodnih provera, ipak je stigla dozvola za ograničeno kretanje na stadionu.
Neposredno pred početak utakmice na tribinama su bile tri osobe, koje su posle intervencije glavnog sudije, delegata i službenih lica domaćina udaljeni. Tek tada je utakmica između Naftagasa i Radničkog iz Sutjeske počela.
Na osnovu informacije Fudbalskog saveza Vojvodine za prvenstveno kolo koje se igralo 14. i 15. marta bilo je dozvoljeno da svaka ekipa ima po 30 igrača, članova stručnog štaba i rukovodilaca klubova. Dozvoljeno je da domaćin odredi najviše 8 sakupljača lopti i 5 redara. Tom broju se dodaju obavezna službena lica: trojica sudija, delegat, komesar za bezbednost i vozač automobila za hitnu medicinsku pomoć. U slučaju da je potreban četvrti sudija, prostim sabiranjem se dolazi do maksimalno 80 osoba, koje su mogle da budu na utakmici. U Elemiru je bilo manje prisutnih od dozvoljenog jer gosti nisu iskoristili dozvoljenu kvotu (bilo ih je upola manje).
I dok je publika u Elemiru oko stadiona sporadično pokušavala su da prati meč preko zida ili stojeći na kapiji, na stadionu Radničkog u Zrenjaninu onima što ne mogu bez fudbala bilo je nešto lakše da kroz žicu sa ulice posmatraju meč. Bilo je dvadesetak tih gledalaca, ali je FK Radnički Zrenjanin je obezbedio televizijski prenos na društvenim mrežama.

N.M.