NAJAVA DOGAĐAJA

FESTIVAL KRATKE PRIČE
Jedanaesti festival Kikinda Short održava se od 28. juna do 2. jula u Kikindi, Zrenjaninu, Temišvaru, Segedinu i Beogradu. Na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, u četvrtak, 30. juna, u 21 čas, svoje priče čitaće na maternjem jeziku Dejvid Bruks (Australija), Klod Lalumijer (Kanada), Bekim Sejranović (BIH), Rodž Glas (Škotska), Aiša Basri (Maroko), Samiha Ali Krajs (Jordan), Ilka Pap Zakor (Mađarska), Marija Pavlović (Srbija), Dimitrije Bukvić (Srbija), Vladimir Bulatović (Srbija) i Majda Banjanović (Srbija). Biće emitovan prevod. Voditelj je Edi Matić, pisac iz Splita, uz asistenciju zrenjaninskih srednjoškolaca, članova „Čitalačkog kluba” zrenjaninske Biblioteke.

FILMSKI KARAVAN
Novi ciklus Francuskog filmskog karavana – „Komedije”, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, počinje u sredu, 6. i četvrtak, 7. jula – u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, od 21 čas, biće emitovan film „Gazela”. Režija Mona Ašaš. Igraju Kamij Šamu, Odri Flero, An Broše… Zabranjen je za mlađe od 12 godina. Ulaz je besplatan.

AUKCIJA SLIKA
Udruženje Srba iz Hercegovine u Vojvodini, organizuje 14. put dolazak dece u Zrenjanin koja su na evidenciji Centra za socijalni rad u Trebinju. Aukcija slika eminentnih autora čiji je prihod namenjen deci, biće u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović”, u ponedeljak, 11. jula, u 19. časova.

„MALI ČOVEK – VELIKI ČOVEK”
Na Dečjem odeljenju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” tokom juna su održane radionice ciklusa „Mali čovek-Veliki čovek”, pod nazivom „Konflikti, ružne reči i sve te ostale stvari”. Namenjene su učenicima od 9 do 12 godina. Gosti Biblioteke bili su učenici OŠ „Dr Jovan Cvijić” i učenici OŠ „Petar Petrović Njegoš”.
U radionicama su, zajedno sa učenicima, učestvovali i njihove bake i deke, kao i bake i deke iz Gerontološkog kluba Zrenjanin.
Voditelj radionica je bibliotekarka Tanja Ćirić, profesorka srpske književnosti i jezika.
– Ciljevi radionica su razvijanje empatije između naših najmlađih i najstarijih sugrađana, pozitivnih životnih vrednosti (u slučaju ove radionice to su tolerancija i rešavanje konfliktnih situacija, razvijanje svesti o posebnosti svakog pojedinca), razvijanje čitalačkih navika, upoznavanje sa pojmom biblioterapije – kaže Tanja Ćirić. – Polazište za radioničarski rad je knjiga, kao i na prethodnim, ovoga puta to je knjiga Ju Nesbea „Doktor Proktorov prdiprah”, svetski bestseler evropske dečje književnosti. Knjigu prati izložba Evropske dečje književnosti (Norveška je prva zemlja koju predstavljamo), koju organizuju izdavačke kuće Kreativni centar i „Odiseja”.
B.J.