NAJAVE DOGAĐAJA

BEGEJ FEST
Peto Međunarodno takmičenje Duvačkih orkestara „Begej Fest” i Treća regionalna konferencija WASABE za cetralnu i istočnu Evropu biće u Zrenjaninu, od 17. do 19. juna. Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke simfonijske orkestre i ansamble – WASABE i Gradski duvački orkestar Zrenjanin. Takmičenje je u dečijoj, omladinskoj, odrasloj i otvorenoj kategoriji. Otvaranje je u petak, 17. juna, u 19 časova na Trgu slobode – predstaviće se Omladinski duvački orkestar iz Moskve. U subotu, 18. juna, od 9.30 do 12 časova, Hotelu „Vojvodina”, održava se regionalna Konferencija WASABE – predstavnici Srbije, Rumunije, Hrvatske i Poljske. Od 14 do 19 časova u Kulturnom centru se takmiče orkestri i big bendovi iz Slovenije, Mađarske i Srbije. U 19 časova je na Trgu slobode revijalni koncert Omladinskog duvačkog orkestra iz Slovenije. U nedelju, 19. juna, od 9.30 do 12 časova na Konferenciji WASBE biće predstavnici Slovenije, Rusije, Češke i Mađarske u maloj sali Kulturnog centra. Istog dana, od 14 do 18 časova je u velikoj sali nastavak takmičenja. U 19 časova je defile orkestara kroz glavnu ulicu Zrenjanina, od pešačkog mosta do Trga slobode. U 20 časova je na Trgu slobode svečano zatvaranje festivala, koncert nagrađenih orkestara, uručenje diploma i nagrada.

„DERVIŠ I SMRT”
U ponedeljak, 20. juna, Kulturni centar organizuje odlazak u Narodno pozorište u Beogradu na predstavu „Derviš i smrt”, rađenoj po motivima romana Meše Selimovića. Režija Egon Savin. Igraju Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Nataša Ninković… Polazak je u 17 časova ispred Kulturnog centra. Cena je 1800 dinara.

TRIBINA
Tribina „Savremena latinoamerička levica” biće održana u četvrtak, 23. juna, u maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je dr Dejan Mihailović, filozof i profesor Univerziteta u Meksiko Sitiju. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

IZLOŽBA
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 17. juna, u 19 časova, biće otvorena izložba fotografija „Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini” kao zajednički projekat Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina koji je urađen povodom Evropske godine industrijskog i tehničkog nasleđa 2015 (2015 European Industrial and Technical Heritage Year).

„VEČERA BUDALA”
Predstava „Večera budala” Frensisa Vebera, u režiji Olivere Đorđević Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u Zrenjaninu biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra u utorak, 21. juna od 20 časova. Igraju Dejan Karlečik, Saša Latinović, Jovica Jašin, Stefan Juanin, Zvonko Gojković i drugi… Reč je o urnebesnoj komediji koja prati nameru trojice prijatelja da organizuju večeru na kojoj će svako dovesti po jednu budalu, a pobeđuje onaj čija budala bude najsmešnija. Iako je reč o komediji, predstava nosi ozbiljnu poruku i postavlja pitanje: Ko je danas budala, a ko pametan?… Ulaznice su 200 dinara i prodaju se na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

FILM
U sredu, 22. i četvrtak, 23. juna, u okviru ciklusa francuskog dokumentarnog filma, a u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, u maloj sali Kulturnog centra, od 21 čas, biće prikazan film „S jednog zida na drugi Berlin – Seuta” (Francuska, 2008, 90’). Režija: Patrik Žan. Ulaz je besplatan.

VEČE STRIPA
U Klubu knjige, knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” je u petak, 17. juna, u 18 časova, veče stripa. Predstaviće se gosti iz izdavačkih kuća „Besna kobila”, „Komiko” i „Modesty stripovi”. Na mini sajmu stripa, iste večeri, cene su niže 20 odsto.

KULTURA ŽIVLjENjA
U ponedeljak, 20. juna, od 18 sati Udruženje „Zdrav život” organizuje, u Makedonskoj 11, predavanje „Predviđanje i stvaranje budućnosti”. Predavač je prof. Spasoje Vlajić.