NAJAVE DOGAĐAJA

PROMOCIJA ZBORNIKA
U maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina je promocija Zbornika „Nacionalni saveti nacionalnih manjina i kultura” broj 2. u četvrtak, 18. februara, u 19 časova.

IZLOŽBA
Izložba radova polaznika Škole crtanja i slikanja za decu i odrasle Bojane Pisodorov biće otvorena u petak, 19. februara, u 19 časova, u KC Zrenjanina.

TRIBINA
Tribina „Bioetika pristojnog društva” biće održana u utorak, 23. februara, u 19 časova, u maloj sali. Govoriće Sonja Antonić – master filozofije. Moderator je Miroslav Samardžić.

BRASS FESTIVAL
Deseti Vojvođanski Brass festival je u sredu, 24. februara, u 16 časova, u Kulturnom centru. Učestvovaće učenici limenih duvačkih odseka iz muzičkih škola u Vojvodini i studenti Akademije muzičke umetnosti u Novom Sadu. Organizatori su Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine i Muzička škola „Josif Marinković”, u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina i WASBE (Word Association for Symphonic Bands and Ensembles). Ulaz je besplatan.

KONCERT
U baroknoj sali Gradske kuće, u sredu, 24. februara, u 19 časova, biće koncert Ljubice Damčević – violina i Katarine Ranković – pijano. Komponuju i izvode muziku u balkan-džez-klasik žanru, pod imenom „Katarina & Ljubica Duo” u zemlji i inostranstvu. Ulaz je besplatan.

FILM
U okviru filmskog ciklusa „Italijanski klasici” u sredu, 24. i četvrtak, 25. februara, u 20 časova, biće prikazan film: „Cvet 1001 noći” (1974) – pustolovna drama u epizodama koju je režirao Pjer Paolo Pazolini. Film je snimljen po motivima čuvenih arapskih bajki iz zbirke 1001 noć.Ulaz je besplatan.

„KAZNA I ZLOČIN…”
Tribina „Kazna i zločin – Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine (1941-1944) i vojni gubici (1944-1945)” biće održana u petak, 26. februara, u 19 časova, u maloj sali Kulturnog centra. Govoriće Milan Radanović. Moderator je Miroslav Samardžić. Posetioci će dobiti na poklon Radovanovićevu knjigu.

POZORIŠNA PREDSTAVA
Pozorišna predstava „Prah” biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 27. februara, u 20 časova. Igraju Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Ulaznica je 700, a za organizovane posete 600 dinara.

IZLOŽBA
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 19. februara, u 19 časova, biće otvorena izložba „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta” iz Narodnog muzeja u Beogradu. Autor je dr Petar Popović a saradnici muzejski savetnici Nenad Radojčić, Vera Krstić i Aca Đorđević.

REPERTOAR POZORIŠTA
U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” je u subotu, u 20 časova, premijera druge epizode predstave „Čovek je čovek”, čija je pretpremijera u petak, 19. Sledećeg četvrtka, 25. februara, u 20 časova, gostuje Šabačko pozorište sa Šekspirovom predstavom „Perikle”, u režiji Nikite Milivojevića. Na Sceni „Todor Manojlović” je u četvrtak, 18. februara, u 20 časova, monodrama „Franše d‘Epere na Južnom bulevaru”, u izvođenju Jovice Jašina. Na Lutkarskoj sceni, u subotu, 20 februara, u 10 časova, igra „Bajka o Majušku”.

ZRENjANINSKI UMETNICI
U Salonu Savremene galerije Zrenjanin, u ponedeljak, 22. februara, u 19 časova, biće otvorena kolektivna izložba zrenjaninskih umetnika „Zrenjaninska umetnička scena 2016 – Perspektive”. Poslednja kolektivna izložba zrenjaninskih umetnika u organizaciji Savremene galerije je bila pre 17 godina – učestvovala su 32 umetnika, članovi Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Vojvodine. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić a govoriće direktor Savremene galerije Zrenjanin Igor Dostanić i kustoskinja izložbe Sunčica Lambić Fenjčev.

KONCERT U „ZVONU”
U subotu, 27. februara, u 22 sata, u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono” biće veliki koncert Nikole Vranjkovića, godinu dana nakon prethodnog. Kako je najavljeno, posetioce očekuje tri sata akustične, poluakustične i električne svirke. Kao predgrupa, nastupiće „Crna grupa” iz Zrenjanina. Karta je 500 dinara.

PROMOCIJA KNjIGE
Promocija knjige „Despot Stefan Lazarević” Luke Mičete, u organizaciji „Bagljaškulta” i Izdavačke kuće „Laguna”, biće u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović”, u ponedeljak, 22. februara, u 19 časova. Govoriće autor knjige i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

KULTURA ŽIVLjENjA
Udruženje „Zdrav život” organizuje predavanje „U harmoniji sa okruženjem”, u ponedeljak, 22. februara, u 18 časova, u Makedonskoj 11. Predavač je Mila Stašević, profesorka, koja će predstaviti i svoju najnoviju knjigu.