NAJBOLJI RVAČ SRBIJE ZAOKRUŽIO BOGATU KOLEKCIJU MEDALJA

Nadmoćno do svetskog prestola

Srećan sam što mi je zlato u rukama. Konkurencija je bila izuzetno jaka, a ja sam fizički i mentalno bio odlično pripremljen da odgovorim sam na sve izazove – rekao je Datunašvili

Reprezentativac Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom, član Proletera Zurabi Datunašvili vratio se iz Osla, sa svetskog šampionata, bogatiji za zlatnu medalju. To je jubilarno, stoto odličje koje su naši rvači osvojili na olimpijskim igrama, kontinentalnim i planetarnim prvenstvima. Tako je Gruzijac, koji je pre dve godine došao u Srbiju, nakon osvajanja zlata na prvenstvu Evrope u Varšavi i bronze na Olimpijskim igrama u Tokiju, sezonu krunisao titulom svetskog šampiona.
Datunašvili je u finalu svetske smotre najlepšim zahvatom na takmičenju (kako su stručnjaci ocenili) porazio Belorusa Kirila Maskeviča ubedljivim rezultatom (9:1). Nakon toga dobio je epitet umetnika, najatraktivnijeg rvača na planeti. Prethodno je bio bolji od Rusa Milada Alirzaeva (4:3), Gruzijca Laše Gobadzea (2:1), a u polufinalu je nadjačao Danca Rajbeka Bisultanova (5:1).


Rvački šampion, kao i Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije i trener Vojislav Trajković bili su u sredu gosti gradonačelnika Sima Salapure. On im je čestitao na velikom uspehu i naglasio da je ponosan na uspehe rvača Proletera, a Zurabiju je poklonio umetničku sliku.
– Srećan sam što mi je zlato u rukama. Konkurencija je bila izuzetno jaka, a ja sam fizički i mentalno bio odlično pripremljen da odgovorim na sve izazove. Ovogodišnja takmičenja su završena, sledeća stanica je svetsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Beogradu. I tu planiram da osvojim medalju – rekao je Zurabi Datunašvili.
Prema rečima Željka Trajkovića, osvajanjem medalja na Olimpijskim igrama, svetskom i evropskom prvenstvu, Datunašvili je postao najozbiljniji kandidat da bude proglašen za sportistu godine u Srbiji.
– Zurabi je bio odličan i pokazao je vrhunsku formu. Doneo je medalje sa tri velika takmičenja, od čega dve zlatne, što je istorijski uspeh. Podrška i razumevanje koje imamo od Grada Zrenjanina mnogo nam znači – istakao je Željko Trajković.

  • DOGODINE U BEOGRADU
    Srbija će 2022. godine ugostiti najbolje rvače sveta jer će planetarno prvenstvo biti održano u Beogradu. Na svečanoj ceremoniji zatvaranja šampionata u Oslu, zastavu Svetske rvačke federacije primio je Željko Trajković.

J. Š – B. M.