NARODNI MUZEJ ZRENJANIN: Otvorena izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu”

„Današnja izložba je deo kulture sećanja srpskog naroda. Govori o onima koji su svojom hrabrošću uspeli da nadmaše i opevane junake, o onima koji su ušli u slavu, istoriju, grob… da bi svetleli iz nekih prošlih vremena u buduća vremena, da bi opominjale njihove reči poslednji put izgovorene na gotovo svim meridijanima ovoga sveta, a najjače i najstrastvenije na rodnoj grudi koju su natopili svojom krvlju. Ovo je kazivanje njihovih reči, izložba semena iz kojeg treba da izdžikljaju stabla ljudskog ponosa zalivena krvlju patriota. Njihovo verovanje se graniči sa fanatizmom. Verovali su u slobodu i u vreme kada čovek neće biti nečovek čoveku. Hvala im za ostvarene snove, jer i mi danas učimo od njih.“

Ovo je, između ostalog, rekao predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 -1918 njihovih potomaka i poštovalaca” Borislav Novaković, koji je 17. novembra otvorio izložbu „Dobrovoljci srednjeg Banata u prvom svetskom ratu“, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, čija je autorka Vladislava Ignjatov, kustoskinja istoričarka u ovoj ustanovi .

IMG_6146

– Izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ predstavlja doprinos Narodnog muzeja Zrenjanin kulturi sećanja i pamćenja na slavne i teške događaje iz Velikog rata, ali prevashodno sećanje na dobrovoljce, ljude koji su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih, rodoljubivih, nacionalnih pobuda – istakla je Vladislava Ignjatov i dodala: – Ova izložba je ujedno i podsećanja da su Srbi srednjeg Banata dali znatan doprinos pobedi srpke vojske u Prvom svetskom ratu, nacionalnom oslobođenju, kao i u ujedinjenju srpskog naroda i stvaranju jugoslovenske države.

IMG_6147

O dobrovoljcima srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu nadahnuto je govorio dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i recenzent kataloga za ovu izložbu, koji je i sam potomak dobrovoljca.

U programu otvaranja izložbe su učestvovali učenici Muzičke škole „Josif Marinković” iz klase Ane Aleksić Šajrer, Marija Aleksić, koja je otpevala pesmu „Tamo daleko” i Vladimir Jakšić, koji je otpevao pesmu „Kreće se lađa francuska”, uz klavirsku saradnju Marte Ronto, profesorke u ovoj školi. Program je vodila Sanja Vrzić, zadužena za odnose s javnošću u zrenjaninskom Muzeju.

IMG_6145

Tekst i foto: Branka Jajić

(Opširnije u štampanom izdanju)