NAŠA TEMA: EPIDEMIOLOŠKA SLIKA U SREDNJEM BANATU I ZRENJANINU – TREND NOVOZARAŽENIH U PORASTU

U drugom piku ukupno 139 obolelih, najviše u Zrenjaninu

Krajem prošle nedelje i zaključno sa ponedeljkom, na novi korona virus u Srednjobanatskom okrugu testirano je 78 osoba, od kojih su 32 bile pozitivne – najnoviji je presek stanja koji je u utorak saopštio dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.
– Broj novozaraženih pokazuje trend porasta, mada u poređenju sa drugim okruzima situaciju još držimo pod kontrolom i broj obolelih je manji. Zato još jednom upućujem apel svim građanima, naročito mlađoj populaciji, od 20 do 40 godina, koji su i najaktivniji da stalno na umu imaju mere predostrožnosti i da se u skladu sa njima i ponašaju. U ovom momentu nemamo drugog načina zaštite i borbe protiv virusa – poručio je dr Ždrale.
U srednjem Banatu korona virusom je,u drugom piku koji je započeo oko 10. juna, zaraženo 139 lica, od toga 69 novozaraženih je otkriveno tokom prošle nedelje. Najveći broj sa kovidom 19 je na području Grada Zrenjanina, 110 lica, od toga 80 u samom gradu i 30 u naseljenim mestima. Zaraženih ima i u svim ostalim opštinama: Žitištu, Sečnju, Novom Bečeju i Novoj Crnji. Na bolničko lečenje ukupno je upućeno 48 lica od čega je 14 izlečeno. Do sada je ukupno odrađeno 2.807 testova na prisutnost korona virusa, a trenutno se 77 lica nalazi u samoizolaciji.
Svi građani koji osete bilo kakve simptome korona virusa (suv kašalj, visoka temperatura, bol u grudima) treba da se jave izabranom lekaru ili odu direktno u kovid ambulantu na Zelenom polju koja pokriva teritoriju Grada Zrenjanina, dok je Plućna bolnica „Dr Vasa Savić” kovid bolnica. Zrenjaninska Opšta bolnica „Đorđe Joanović” nije u kovid sistemu, ali su stroge mere i dalje na snazi za sve pacijente. Zakazivanje pregleda je redukovano još s početka epidemije.

UKLJUČITI I PRIVATNI SEKTOR
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dala je predlog mera za smanjenje posledica drugog talasa kovida 19 i uključivanje kapaciteta privatnih zdravstvenih ustanova za pregled pacijenata, kako bi se rasteretili državni domovi zdravlja i bolnice, a svi pacijenti dobili adekvatnu zdravstvenu pomoć.
Dr Slavenka Petković Ćurić, vlasnica specijalističke internističke ordinacije „Serafim 023 – Sveti Serafim Sarovski”, smatra da bi zbog potrebe proširenja kapaciteta, a samim tim i lakše organizacije rada, trebalo uključiti i laboratorije koje su u privatnom sektoru, naravno, one koje ispunjavaju zakonom predviđene tehničke i kadrovske uslove za to. Prema njenim rečima, privatne bolnice i domovi zdravlja koji imaju adekvatne tehničke i kadrovske kapacitete, koje je propisalo Ministarstvo zdravlja i Ministrastvo rada za svaki nivo zaštite kada je u pitanju kovid infekcija, treba u odnosu na to da budu uključeni kako bi rasteretili državne zdrvastvene ustanove.
– Postoji velika potreba za dijagnostikom i lečenjem ostalih oboljenja koja nisu povezana sa epidemijom. Primarni nivo privatne zdrvstvene zaštite bi mogao da bude uključen u lečenje i dijagnostiku ostalih stanja bolesti koje nisu povezane sa kovid epidemijom, a pri tom su akcelerirajući faktori /komorbiditeti/. S obzirom da ta vrsta privatnih ordinacija, kao i ambulnte u državnom vlasništvu, imaju po odluci Ministrastva zdravlja osnovni obavezni nivo zaštite od kovid infekcije koje je Vlada prepisala, mogu se priključiti – kaže dr Petković Ćurić i dodaje:
– Pošto svi naši građani i pacijenti nemaju mogućnost da dodatno plaćaju usluge u privatnoj zdravstvenoj zaštiti, potrebno je prevazići ovaj problem na republičkom nivou, preko Fonda zdravstvenog osiguranja.
– Naši pacijenti koji su se do sada i pretežno lečili u privatnom sektoru, nastavili su da koriste usluge lečenja u privatnim ordinacijama. Sve vreme smo i telefonskim putem i preko društvenih mreža u kontaktu sa njima, za sve konsultacije i pomoć koju im možemo pružiti savetima – objašnjava naša sagovornica.

DRŽAVNI KAPACITETI DOVOLJNI
Međutim, prim. dr sci. med Miroslav Davidov, direktor Opšte bolnice „Sveti Jovan”, mišljenja je da su, do sada, mere koje je preduzela Vlada i Ministarstvo zdravlja, adekvatne epidemiološkoj situaciji. Davidov smatra da instituti za javno zdravlje funkcionišu uobičajeno za ovakve situacije i oni su i nadležni za sprovođenje i kontrolu mera koje se primenjuju u epidemijama. Državni sektor je direktno podređen njima i Ministarstvu zdravlja, te su, za sada, kapaciteti dovoljni.
– Što se tiče privatne prakse koja ima daleko manje kapacitete, za sada ne vidim potrebu, osim ako se drastično stanje ne pogorša. Tada bismo se stavili na raspolaganje Ministarstvu zdravlja sa našim resursima. Ne smemo zaboraviti da je, osim suzbijanja epidemije, potebno lečiti i ostale pacijente, pogotovu one koji boluju od malignih oboljenja, oboljenja koja zahtevaju hitne hirurške intervencije. Trenutno su mnoge državne ustanove pretvorene u kovid bolnice. Svakako se moramo boriti zajedno da svaki pacijent dobije adekvatnu zdravstvenu uslugu na vreme, pošto će epidemija verovatno još potrajati – rekao je dr Miroslav Davidov.
Privatne laboratorije u gradu na Begeju još ne rade testiranja na novi korona virus, što ne znači da se neće uključiti.

Miroslava Malbaški

 

Javna gradska kupališta rade pod posebnim uslovima
u skladu sa merama zaštite koje su trenutno na snazi, JP „Gradska stambena agencija” je rad javnih kupališta na Peskari i Tisi prilagodila preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine i odlukama Gradskog štaba za vanredne situacije.
– Kupališta se zasad ne zatvaraju, ali se posetiocima, korisnicima i zaposlenima ukazuje da se pridržavaju preporučenih mera zaštite. To se odnosi na maksimalan broj osoba kojima je dopušten boravak prema ukupnoj površini prostora, uzimajući u obzir poštovanje fizičke udaljenosti od 1,5 do 2 metra. Opšta preporuka je 15 osoba na 100 kvadratnih metara slobodnog prostora. U neposrednoj blizini od 1,5 do 2 metra mogu boraviti samo osobe iz istog domaćinstva ili grupe posetilaca koji su zajedno došla na rekreaciju/kupanje/odmor – objasnio je Radiša Dupljanović, direktor Gradske stambene agencije.
Za sve posetioce, korisnike i zaposlene preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od najmanje 2 metra u svim pravcima. Korisnici moraju biti bez simptoma koji ukazuju na kovid 19. Kada je reč o mobilijaru, preporučuje se odvajanje ležaljki ili prostora namenjenog korisnicima tako da se osigura propisana fizička udaljenost.
Ukoliko se na kupalištima iznajmljuju ležaljke i drugi plažni nameštaj, on se mora dezinfikovati nekoliko puta dnevno, obevazno pre početka rada i iza svakog korisnika.
– Objekti koji posluju na prostoru javnog kupališta uslužujući hranu i piće, kao i trgovački sadržaji, regulišu svoj rad prema pravilima rada koje propisuje država, a koji su dostupni na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije.
Gradska stambena agencija je obavestila sve zakupce ugostiteljskih objekata na Peskari i izletištu na Tisi da primene mere i preporuke Instituta za javno zdravlje Vojvodine i da se ponašaju u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije – kazao je Dupljanović.
Na javnim kupalištima obavlja se redovna kontrola (monitoring) površinske vode u skladu sa važećim propisima. JP Gradska stambena agencija Zrenjanin je, kao upravljač na gradskom kupalištu Peskara i na izletištu na Tisi, postavila sve navedene preporuke na vidna mesta.
Radno vreme gradskog kupališta Peskara je od 8 do 20 časova, a na izletištu Tisa od 9 do 20 časova.
Gradski bazeni (otvoreni i zatvoreni) od petka, 17. jula, zatvoreni su za korisnike – do daljeg – naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije.
M. ML.