NOVINARI ISPRED VLADE REPUBLIKE SRBIJE

Protest „Medije novinarima“

Zbog odbijanja vlasti da primeni odredbu Zakona o javnom informisanju koja omogućava da mediji koji nisu prodati pripadnu zaposlenima, Udruženje novinara Srbije – UNS, organizovalo je juče protest „Medije novinarima“ ispred Vlade Republike Srbije. UNS zahteva od Vlade da hitno obezbedi prenos kapitala bez naknade na zaposlene u medijima koji na to imaju pravo.
U protestu su učestvovali novinari iz Vranja, Bora, Zrenjanina, Subotice i drugih gradova koji već mesecima čekaju primenu Zakona o javnom informisanju.
– Ovde smo zato što više od četiri meseca vlast, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, odbija da neprodate medije prepusti zaposlenima koji na to imaju pravo – rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. – Država, koja se zakonom obavezala da izađe iz vlasništva u medijima, sada koči privatizaciju, ne finansira i uništava neprodate medije, a novinarima i medijskim radnicima oduzima pravo koje im pripada po Zakonu.
Na protestu je bio i kolega Božidar Drinić koji tvrdi da mu je uskraćeno pravo da upisom besplatnih akcija postane vlasnik Radio Zrenjanina.
B.J.