OBELEŽAVANjE STOTINU GODINA POSTOJANjA BIOSKOPSKE KULTURE U GRADU ZRENjANINU

Pazi, snima se!

Prva bioskopska projekcija u Velikom Bečkereku bila je 1898. godine. Od putujućih bioskopa, do institucija kulturnog i zabavnog karaktera, prošao je čitav jedan vek. O tome je sačuvan bogat dokumentarni materijal. U Narodnom muzeju postoji vredna zbirka filmskih plakata koja je nekada pripadala Preduzeću za prikazivanje filmova „Banat film”, kojima su nekada najavljivani filmovi u zrenjaninskim bioskopima – „Balkan”, „Avala” i „Vojvodina”.
Samo neki od mnogobrojnih naslova našli su se na izložbi posvećenoj stogodišnjoj filmskoj kulturi u Zrenjaninu. To su „Slavica”, „Pop Ćira i pop Spira”, „Valter brani Sarajevo”, „Skupljači perja”, „Ko to tamo peva”, „Varljivo leto ‘68”, „Otac na službenom putu”, „Kozara”… Iz ove bogate kolekcije u kojoj je više od 400 plakata Zrenjaninci prvi put mogu da vide izbor od stotinjak koji imaju i umetničku i dokumentarnu vrednost. Plakati potiču iz perioda neposredno nakon Drugog svetskog rata, pa sve do kraja osamdesetih godina 20. veka.
Ovako za „Zrenjanin” govori Bojana Vidović, koja je, zajedno sa Ivanom Arađan, autorka izložbe „Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu”, otvorene nedavno, povodom „Dana piva”, u Narodnom muzeju Zrenjanin. Obe su mlade, ambiciozne i vredne, zaposlene u zrenjaninskom Muzeju i izložba je plod njihovog zajedničkog istraživačkog rada. A na izložbi, u jednoj posebnoj atmosferi, kao da smo se vratili u jedno vreme u kojem smo strpljivo stajali u redu za bioskopsku kartu, kupovali suncokret… I improvizovani bioskop za koji su klupe donete iz nekadašnjeg Doma kulture u Elemiru, ili Melencima, svejedno (slične su tada bile u mnogim banatskim selima…).
– Mesta u okolini Zrenjanina -Tiganjica, Stajićevo, Melenci, Aradac, Perlez, Čenta…bila su veoma privlačna za snimanje domaćih i koprodukcijskih filmova, posebno tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka – priča Ivana Arađan. – Ovde su snimani čuveni filmski klasici, „Troja”, „Oluja”, „Dubrovski”, „Zrenjanin – čovek i grad”. Glavne uloge su tumačili poznati domaći i svetski glumci.
Tome je posvećen deo izložbe a otvaranju su prisustvovali i nekadašnji statisti, danas porodični ljudi, kojima je ovaj deo mladosti ostao u posebnom sećanju.
Jedan segment izložbe je posvećen i ovoj temi, uz mnogobrojne fotografije sa snimanja tih filmova, u kojima su često učestvovali građani Zrenjanina i okolnih mesta, kao statisti…
– Bila sam statista u filmu „Dubrovski”, koji je u okolini Ečke sniman 1958. godine – priča Milunka Marinković. – Bila sam u društvu Džona Forsajta i Rosane Skijafino. Možete da zamislite kakvo je to bilo uzbuđenje… Imala sam samo sedamnaest godina, a u filmu je igrala i moja kuca. Naravno, dobila sam honorar i to je bila moja prva zarada…
Prema rečima autorki izložbe, prilikom rada na njoj, ostvarena je značajna saradnja sa lokalnom zajednicom, ustanovama kulture i građanima, koji su doprineli sadržaju same izložbe i ustupili materijal. Tako su iz Bioskopa „Sinema” stigli projektori, oprema projekcionih kabina, sve što je nekada pripadalo „Banat filmu”. Narodna biblioteka iz Novog Bečeja, ustupila je deo kolekcije filmskih plakata iz međuratnog perioda… Izložba je obogaćena i eksponatima iz Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, kao i vizuelnim materijalom – filmovima i filmskim žurnalima iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Filmskih novosti.

PUT ALBERTA MAJERA
Od otvaranja izložbe Muzej organizuje i različite propratne aktivnosti – edukativne programe, projekcije i razgovore o filmovima. Izložbu prati i projekcija dokumentarnog filma Predraga Bambića iz 2013. godine – „Albertov put”. Kroz ovaj film, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa likom i delom Alberta Majera, oskarovca i izumitelja čuvenih kamera kompanije „Panavižn” iz Amerike, koji je rođen i odrastao u Perlezu.
Branka Jajić